Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 4

<<< - >>>


Kattegatt 16 juni 2004

Iväg!

Det tjöt i riggen, regnet smattrade ihärdigt mot däck och att en tamp slog irriterande mot masten, men hela besättningen föll snabbt i djup sömn. Klockan var strax efter ett på natten och Ariel IV hade äntligen efter 12 timmars minst sagt omväxlande väder, angjort ön Anholt mitt ute i Kattegatt och vi hade fått vår efterlängtade ”ankardram”.  Ofta säger man att om det är en bra start på seglingen blir det ett dåligt slut, och tvärtom. Seglingen från Råå till Anholt kom att börja illa med rak motvind, motström och trist mulet väder. Efter ett vemodigt farväl från familj, släkt och vänner på Råå kryssade vi ut ur Öresund. Den här veckan finns tre gäster med ombord, vännen Axel, och Bengt med 13 åriga sonen Emil. I höjd med Gilleleje på Själlands nordkust lyssnade vi spänt på väderprognosen för kommande dygn. Den gjorde oss smått deprimerade; nordvästlig kulingvarning för alla distrikt. Rak motvind! Efter skeppsråd bestämde vi oss för att gå in till Gilleleje och vänta ut kulingen, men strax därefter vred vinden oväntat åt sydväst, åt rätt håll. Nytt beslut; vi slog ut alla segel, satte ny kurs och fick en underbar segling med god fart rakt mot Anholt under en allt blåare himmel. Vi fixade pyttipanna och lät vindrodret Gandalf styra. 2 segelbåtar mötte på kontrakurs och 2 handelsfartyg gled förbi, men annars var havet öde. En fiskmås följde oss troget under några timmar men gav sedan upp hoppet om fiskrens, han kanske inte kunde skilja segelbåt från fiskebåt. Vid sjutiden började mörka moln och skyar torna upp sig föröver och solen fick en regnbågsfärgad halo som kan innebära regn inom 12 timmar. Efter ytterligare en timme mörknade havet i kursriktningen och mycket riktigt kom vinden, först drygt 10 meter per sekund. Vi revade segel men fick allt svårare att hålla kurs då vinden också vred emot. Vinden ökade upp till 15 meter per sekund och vi blev tvungna att ytterligare minska segel. Strax innan Anholt kom vi in över grundflak som omger ön med vattendjup på mellan 4 och 10 meter och vågorna blev höga, korta och stökiga. Men besättningen klarade det bra och vi kryssade mellan grunden dom sista 3 timmarna in till Anholt skyddade men blåsiga hamn. Vi förtöjde längs kajen på förbjudet ”fiskebåtsområde”. Där låg bara en enda liten fiskebåt och det fanns inte några fiskenät eller andra redskap på kajen. Vi förstod att den en gång så stora och för ön betydelsefulla fiskeflottan än mer decimerats sen vi sist besökte Anholt.  Här som på så många andra platser. Efter den tuffa avslutning på dagens segling kändes det skönt att veta att Ariel IV låg tryggt förtöjd och vi somnade gott.

På sommaren kan det ligga uppemot 500 segelbåtar i hamnen. Anholt har en alldeles speciell dragningskraft, inte bara för att det är en ö, alla öar är speciella och unika på sitt sätt och Anholt är svårnådd utan segelbåt. Färjeförbindelse finns med Grenå 4 gånger i veckan på vintern och varje dag i juni och juli. Det bor 175 personer fast på ön, och i skolan finns just nu 18 barn. På sommaren bor ytterligare 300 personer i sommarhus som är fint gömda i naturen. Ägaren av ön har förbjudit användande av flaggstång på tomterna för att man skall ”respektera landskapet”. Under 1600- talet var hela ön täckt av skog. Sedan uppförde man en vedeldad fyr vilket efter några decennier medförde att skogen skövlades. Sanddrift tog över och skapade den idag så speciella ökenkaraktären på ön. 1895 började man nyplantering av träd i större skala. Den sandiga östra delen kallas ”Örkenen” och där finns över 300 olika sorters lava. Längst ut finns ett sälreservat för 500 sälar och runt hela ön en bländande vit sandstrand, nudisterna har sina favoritställen och badvattnet är Kattegatts bästa. Västra delen är nu fredad skog och från Sönderbjerg, 48 meter högt, är utsikten över ön och havet underbart härlig. Att det också finns massor av dansk ”hygge”, krogar, Brugsen och cykeluthyrning gör att vi älskar att komma hit.

Denna första kväll på Anholt blev extra minnesvärd. Vi avslutade den på en hamnkrog med några danska öl, andra svenska seglare och en TV. Det var helt ok att vara svensk i Danmark då vi slog Bulgarien i fotbolls-EM i Portugal med hela 5-0, heja Ljungberg, Henke och Zlatan. Vi är inte helt säkra på att det blir lika ok nästa vecka då vi skall möta Danmark men då skall vi förhoppningsvis ha angjort Norge.

Anholt saknar Internetcafé så denna text skickades via vår kortvågsradio ombord, på samma sätt som vi gjorde under de tre år på jordenruntsegling. För att få tillgång till vissa frekvenser och få använda radion och ett speciellt modem krävs att man är radioamatör. Runt om i världen sitter hängivna radioamatörer, bl.a. Svante i Göteborg som är ständigt uppkopplad via sin kortvågsradio till datorn. Ibland kan det vara bättre att koppla upp sig mot en italiensk eller holländsk station om frekvens och avstånd inte stämmer med Svante. Vi skickade texten till hans dator. Han lagrade den och sände vidare när ett par gånger per dygn hans dator automatiskt kopplas upp mot Internet. Fantastiskt att kunna kommunicera med Sverige när man sitter på Anholt eller som tidigare, mitt ute på Stilla Havet.

Eric och Birgitta Boye-Freudenthal 


Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 4

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com