Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 2

<<< - >>>


Råå hamn, Ariel IV 2004-06-03

Prov och balans - en vecka kvar till avsegling!

Pingst blev den stora prövarehelgen när vi seglade ut med Ariel IV för första gången nyutrustad för Nordnorge och Nordpolenfart. Värmesystemet fick vi aldrig prövat för solen flödade oväntat nog varenda sekund. De nya sjökläderna för isvattenssegling lyxprovade vi bara till hälften, dvs jackan med inbyggd livsele, lite på kul när det blev kyligt framåt kvällen. Den nya urstarka bensindrivna generatorn spann som en katt och levererade 220 volt som komplement till de vanliga 12 som finns i båtens batterier. Generatorn ska ge oss extraström i vildmarksvatten när inte vindgeneratorn eller släpgeneratorn räcker till för belysning och instrument, eller när vi behöver extra kraft till kompressorn för att fylla dyktuber. Vi sov och satt gott på nya tjocka dynor, havsblå med små svarta prickar, som fåglar på långt håll. De gamla dynorna hade efter 15 års tjänst reducerats i tjocklek till kompakta sittunderlag.

Enligt dansk pingstsed spelade vi fotboll och brännboll på utflykt i det gröna, med nio besättningar från Lomma. Med dem seglade vi ofta förr till Taarbäck och Bakken. Då var barnen små. De barn som nu spelade brännboll och senare på kvällen åkte berg-och-dalbana var tonåringar och halvvuxna. Den här gången fick vi promenera dit från hamnen i Skovshoved. Ariel IV sticker för djupt under ytan för att komma in i Taarbäck. Ariel II och III passade på sin tid bättre i små danska hamnar. Ariel IV vill till vildare vida vatten.

På väg tillbaka till Råå forsade Ariel IV äntligen frisläppt för fulla segel i nio knop framför en ovanlig sydostlig slörvind. Vi satt i sittbrunnen, njöt av kraft och fart och funderade på vad som ytterligare behöver kompletteras ombord inför resan norrut. Tält och sovsäckar att bära med på långvandringar, punsch att värma till ärtsoppa efter glaciärbesök, kajaker till landningsturer i trånga vatten, duk till sittbrunnsbordet för trevliga kvällar med okända besättningsmedlemmar. Det där med våra kommande okända medseglare funderar vi mycket över. Vissa veckor kommer vår numera inte så stora familjebesättning att kompletteras med ”paying crew”, besättningsgäster som för en rimlig slant kan vara delaktiga i resan. Vi har seglat länge och långt med varandra i familjen, nära varandra, i vått och i torrt, men aldrig förr prövat att dela vår seglingsvardag med okända seglare eller nästan seglare. Ett experiment som vi hoppas ska tillföra ytterligare värden till kommande äventyr. Om några år är vi bara två kvar av den fasta besättningen ombord.

Redan nu seglar Christian, på egen köl. Rasmus kommer gärna med på resan i år men bara ”någon vecka eller så”. Och det är ju egentligen inte ett dugg konstigt när flickvän och vänner finns här hemma. Visst minns man … Jens som är 15 år och yngst skulle kanske också på sätt och vis, gärna ha stannat hemma hos den nya mopeden och kompisarna. Men han har valt att den här sommaren pröva att ta över rorsmansjobbet från sina bröder. Sen får vi se. Skulle vi stanna hemma för tonåringarnas skull eller skulle vi fortsätta att förverkliga våra seglingsdrömmar? Vi tror att det är bättre för barn och ungdomar om vi föräldrar så långt det är rimligt avstår från curling och gör egna saker, som får oss att bli glada och lyckliga förebilder. Då mår barnen också bra. Vi har valt en mellanform som innebär att vi den här gången inte kan vara borta i tre år eller ens ett år, men vi kan ändå på två långa sommarseglingar hitta stora upplevelser i nästan närliggande vatten. Och våra ungdomar kan i lagom takt känna att rötterna finns, men att de ändå får utrymme att pröva sin egen existens. Så hamnar vi igen i livets balansgång och visst är det svårt att balansera men vi tänker som sagt inte sluta.

Många undrar varför vi den här gången vill segla norrut till kyla och isfarliga vatten, varför vi inte drar till Medelhavet om vi nu inte kan segla till Söderhavet eller så. Kanske drivs vi av en nyfikenhet som inte tog slut i trettioårsåldern utan som fortsätter att locka och pocka fast vi är över femtio år nu. Ariel IV är byggd i stål och klarar is. Det karga kalla landskapet i norr, den klara friska luften och det särskilda ljuset ger näring till själen. Eric månadspendlar normalt med flygplan till nära Lofoten och arbetar som distriktsläkare där. Ensam har han ansvar för en hel skärgårdskommuns medicinska välbefinnande. Jobbet kan vara stressigt men människornas sätt att vara, i en tydligt långsammare tillvaro, har givit honom starka upplevelser av ro. Och att se fjällens och fjordarnas storslagna skönhet varje morgon på väg till läkarhuset har inte slutat att beröra. Nu drar vi dit tillsammans! Och nästa sommar vidare mot okända, så nordliga som möjligt, vatten.

Birgitta och Eric Boye-Freudenthal 


Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 2

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com