Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 1 juni - 5 juni

<<< - >>>


Onsdagen den 1 juni, 1988, Douz, Tunisien.

Vaknar tidigt av stark blåst, palmernas blad böljar i full storm! Redan för varmt klockan åtta! Dusch och frukost 1 på rummet och sen frukost nr 2 med te, gårdasbröd och marmelad! Sen bad i poolen. Därefter går Terry, Bi, Rasmus och jag längs /genom dadelpalmodlingar på rykande sandväg upp till turistinformationen. Efter 1 timmes diskussioner får vi reserverat en bil med guide kl 13.00 från vårt hotell, tar tid att få reda på saker och få klarhet trots att dom kan bra franska!? Nöjda vandrar vi tillbaka, åtföljda av ca 15 glada skolbarn som alla vill gå närmast Rasmus. På vägen tillbaka tittar vi in på det fina hotellet Saharien, visar sig vara lika billigt men 4*  bättre, otur igen! Väl på hotellet bad och bad igen i poolen. Fixar burklunch på rummet och packar våra pinaler som vi tar med oss på vår så kallade ”taxi”. Kommer efter 25 min, men visar sig vare en helt reko kille, tar oss 30 km ut till en by, Zaafrane, där det bor beduiner i stenhus ½ året, och ½ året drar dom ut i den djävulska heta öknen. Deprimerande grå trista blockhus, de flesta ½ färdiga, otroligt primitivt och fattigt! Och denna sand som ständigt yr överallt  och tyvärr blåste det mycket, vi virade handdukar etc. runt våra huvuden, men massor av sand i mun, näsa och öronen. Vi vandrade ut över de vita dynorna till en nästan översandad, övergiven by, spöklikt, solen brännande het, varmt, varmt…

Svårt att stå ut längre här, efter en timme hade vi fått mer än nock! Vandrar tillbaka till bilen där det fanns en lite källa, häller litervis vatten över oss. Vi tror och hoppas att dessa trots allt stolta beduiner som ½ året lever i sina tält har det mycket bättre i tälten, dvs. i deras naturliga miljö, inte i dessa barackliknande hus utslängda i ökensanden! Vi blev avsatta inne i Douz vid Louagebilarna och vi tyckte nu att vi lika väl kunde åka till Kebili och övernatta där. Vi fick i bilen reda på att det fanns en stor modern luftkonditionerad buss till Sousse kl nio i kväll, så att resa på natten med barnen vore kanske en bra ide. Vi gick till en trevlig restaurant och fördrev där tiden fram till klockan åtta, fen timmar! Såg bland annat Lendl slå Macenroe i Paris öppna. Gick till banken. Handlade lite melon. Åt god stark lamm, spagetti, soppor, sallader, frites, 6 liter vatten, 8 cola, etc för  10 dinar, ca 70 kronor för båda familjerna, otroligt! Äter melonen på ett torg, svalt och skönare nu, lägger Rasmus i vagnen och gör oss klara att slåss för våra platser i bussen!?

Fanns högst 15 platser kvar och jag var först ombord och fick slåss för våra 6 platser för oss. Denna 6 timmars mardrömsresa vill vi helst av allt glömma. Vi hade från början fått våra sex platser och till Gabes 1 ½ timme allt väl, Rasmus kräktes först lite men somnade sen på sätet och Christian sov gott i sin. I Gabes kom ca 10 personer för mycket ombord och dom blev vansinniga att barn skulle ha egna säten, trots att vi betalt för Max och Christian, dom bara skrek och Rasmus rädd och skrek i timmar. Rökigt och arabmusik hela natten, var man än stannade denna nattbuss så tändes fullt ljus och alla skrek och gormade och förde maximalt liv, otroligt! Turkiets bussar ter sig som en hägring, en dröm i fjärran! Bi och jag fick till slut sitta på golvet! Vi kom till slut 03.30 till Sousse och hade nu lite tur, ett par Louager stod och väntade och kl 04.00 gick vi igenom Monastir’s Medinas’s öde gator och kom till slut hem, hem till kära gamla Ariel, gud vad vi längtar efter dina sköna kojer….

Denna jobbiga resa var den värd alla mödorna, resan hade varit jobbig även utan barn men barnen klarat det hela elegant, Visst, att se dessa platser är nu lite efteråt fantastiskt och vi vågade och vi lyckades, trots att vi visste innan att det verkligen skulle bli strapatsrikt!

Torsdagen den 2 juni, Monastir.

Som tur är, efter nattens mardrömsresa sover alla till kl 10. Trots detta trötta och lite yra i huvudet. Vilodag med lite tvätt och uppröjning. Bunkring och påfyllning av alla toma förråd.

Fredagen den 3 juni.

Fyller på vatten och gör klart för avfärd. Meddelar myndigheterna våra planer. Träffar i denna relativt lilla hamn fyra tullare och tre hamnpoliser. Förmodligen finns ytterligare tre el fyra Nationale Maritime i huset, allt i allt ca 10 personer, det skulle vara något ut för Lomma!

Härlig segling 43 distans i 7 knop för fock och stor upp till Beni Khiar. Glada över att vara framme i god tid till middag och annat, men… så börjar olyckorna!!!

I full fart, eftersom det går hög dyning vid inloppet dundrar vi på grund! Visserligen en sandbank men farligt eftersom dyningen gör att vi hoppar längre och längre in. Försöker kränga ner båten åt ena sidan och backa loss men omöjligt. Jag ror snabbt en lina i land i lovart. Försöker vinscha oss loss, men det går inte heller? Åtminstone kan vi inte driva längre in. Men för varje horribelt donk och hopp som båten gör känns det med fasa i magen. Hur mycket slår rodret i? Hur långe håller det? En fiskebåt kommer ut och försöker hjälpa oss loss med en lina men orkar inte. Donk, donk, donk…

Hamnpolisen kommer ut med en stor patrullbåt men det förfärligt lång tid innan de fått ordning på linorna . Donk, donk, donk…

Så drar de och faktiskt kommer vi äntligen loss och kunde lägga till i hamnen. Så hoppades vi kunna äta lite, men ack nej, först hamnpolisen, fylla i massa papper, sen Garde de Nationale, nya papper, sen kom också tullen med alla sina papper…

Sen kräktes Christian och alla lakan måste saneras. Sen kräktes också Rasmus och hela hans säng måste bytas.

Lördagen den 4 juni, Kelibia.

Sen kräks också Bi och fortsätter med det hela dan’. Fy för fanken vilken pärs. Barnen tycks som tur är vara i stort sett friska igen.

Beni Khiar är ett tråkigt och trist ställe så vi seglar vidare så fort som möjligt. En skön segling, ca 30 distans till Kelibia, en stor fiskehamn längre norrut.

Och sen var det kräktvätt och kräktvätt och bajstvätt och kisstvätt och faktiskt också vanlig smutstvätt. Och naturligtvis pappersifyllning för så där tre-fyra myndigheter. ”This country is mad for papers!”

Söndagen den 5 juni.

Alla nu friska, skönt, hur jag klarat mig svårt förstå?. Promenad på bryggan. Där förutom ”de våra” – ”Mr Teng, Maleish och Ariel III”, ligger sex andra långfärdsseglare. Kul med lite nya ansikten. Promenad till lilla hamnbyn med barnen för mindre proviantering. Själva Kelibia ligger 3 km längre bort. På e.m. promenad med Terry och Max till den fina nyrenoverade fästningen som ligger mycket pampigt på en kulle ovanför hamnen. Lyssnade lite på tennis på svenska P1. I övrigt en ”ta-det-lugnt-dag”.

På kvällen middag på Ariel med folket från ”Mr Teng”. Spännande dipp, pizza och sallad, vattenmelon och kaka. Är detta vår sista kväll tillsammans? I avskedspresent får vi ett band med 60-talslåtar, härlig nostalgi


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 1 juni - 5 juni

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com