Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 30 maj - 31 maj

<<< - >>>


Måndagen den 30 maj.

Helt klart Rasmus mest hopplösa natt och just inatt!?!? Hade tidigare igår upptäckt att en kindtand just kommit fram, kanske detta, för annars inga andra infektionstecken? Nästan otröstlig ibland, men till slut somnar han och även vi för en 5 timmars sömn, god sömn!  

Vaknar i panik, väckarklockan vi lånat av Dave och Terry fungerade inte, ringer ej klockan sex, vi vaknar klockan sju, tåget går om 55 minuter, rekordfrukost, Christian underbar, fixar hans egen frukost själv, fattar vad det handlar om. Rasmus faktiskt pigg och glad. Så iväg till tågstationen, men
1) visar sig att tåget går först klockan 8.20, kanske??, och
2) till en annan station  i Sousse än vad man sagt till oss så vi tar en Louage istället (och betalar fullt pris för även Rasmus), och chaffisen vet exakt var tåget till Gabes går. Stannar vid en liten station, men jag insisterar att vi först skall kolla med någon. Bi rusar iväg medan ”taxi-killen” packar ur bilen. Bi tillbaka - fel station, packar in igen, kör 2 km genom stan’, äntligen rätt!?
3) Nu ville chaffisen ha 5 extra dinar av Dave för detta?
På stationen hinner vi med lite frukost och går ut och väntar på tåget från Tunis till Gabes kl 9.10. Klockan 10.00 kommer tåget.
4). Vi hade turligt nog betalt 14 extra kronor för att åka första klass, vilken tur och lycka! Gott om plats, svalt och skönt, servering, tyst, inga rökare. I andra klass fanns inte ens sittplats, hade varit en pina. Nu kunde Rasmus gå omkring fritt, sova sin lunch ostört, vi andra kunde vila, läsa etc. Åkte genom El-Djem, Sfax och kom till varma, heta, minst 35 grader, Gabes kl 14.30. Hittar till slut buss-stationen och får minst 8 olika besked när bussen går,
5) Bestämt gick en buss kl 15.00, när vi väl stigit på visar det sig att denna buss bara gick ½ vägs till det nya Matmata och vi skulle till Ancient-Matmata, till staden utgrävd i berget där folket fortfarande bor i dessa grottor, även hotell finns i grottorna, en platåoas med palmer, kameler och underbara vyer etc. Så nästa buss gick kanske?? 16.00. Dave och Allen ( Allen och Micki med 6 månader dottern Juliette från Wien på resa en månad i Tunisien) går bort och försöker få en Louage. Klockan 15.30 kommer bussen till Ancient Matmata och alla människorna rusar på, Micki rusar efter Dave och Allen, men när dom kommer tillbaka går precis bussen, smockfull!
6), 7); …Alla dom beskrivningar vi hört om att resa i Tunisien med offentliga kommunikationer verkar stämma mer än väl, plus lite extra, men i hettan blir det allt mer vansinnigt! Dock till slut 16.15 kommer en buss och vi rusar ombord och tar plats, 16.30 går så bussen iväg, kör 1 ½ timme genom sten-sand-klipp-öken, oerhört fascinerande genom bussfönstret.
Att folk överhuvudtaget kan leva i detta öde ogästvänliga landskap. Såg ensamma människor på kameler, åsnor mitt ute i ödemarken. Vi klättrar med bussen uppåt, vi ser nu enstaka grottbyar längs vägen och på 650 meters höjd ligger så Ancient Matmata. 700 grotthålsbostäder, byggdes av berberna under romartiden, då bergens mjuka kletiga jord var svårare att bygga av än att gräva sig in i. Gav sen gott skydd mot brännande sommarhetta.

Hålorna runda ca 10 meter djupa med samma diameter. Runt gården, havsj, ligger rummen, ca 6-10 meter långa, djupa. Många olika grott-gårdar är genom tunnlar förbundna med varandra.

Vi gick till hotell ”Sidi Driss” som enligt vår guide skulle vara billigt, 18 kr/pers, och just detta grotthotell, 35 sängar, skulle ha varit bas för filmen ”Star Wars” som delvis filmades här! Vi fick tre kammare, lagom varmt i våra grottor, fanns dusch, skönt och underbart! Vi fixade te hos oss, Christian och Max oerhört uppjagade och sprang genom alla tunnlar och tyckte detta var fantasiskt, ville stanna här länge! Även perfekt för Rasmus, kunde springa fritt på våran ”hausj”, pigg och glad, dock blev Max sjuk och kräktes ett par gånger men sen pigg igen och fortsatte springa? Rasmus somnar lugnt och fint på två madrasser på golvet, vi går till restauranten och får först en god halvstark linssoppa, därefter ”Brick” , en friterad pannkaksliknande dubbelvikt med ägg och spenat i , delischius! Sen fick vi ”couscous”, semolinagryn gjorda på hårdvete liksom spagetti och makaroni, + potatis, + kött (men kan vara fisk eller grönsaker också), och smaksätts som alltid med ”barissa-sås” (spansk-peppar-mycket het!). Dadel-kakor till efterrätt, till allt detta behövdes också minst 3 öl!  

Otroligt gott och mer otroligt var att mens vi satt och åt uppträdde på ”hausjen” utanför en berbisk folkmusik och dansgrupp för ett gäng handikappade europeiska turister. Härlig feststämning, stora trummor, flöjter och vilda danser!!

Oj, vilken dag, Svårt sova, varmt och svettigt, lite hopplösa nack-knäckare-kuddar men mysigt, spännande i vår lilla grotta. Rasmus sov ok inatt och vaknar pigg.

Tisdagen den 31 maj, Matmata.

Vilken tur vi har, det är en molnig dag och en vind blåser som gör den 30 – 35 gradiga värmen ok, för somliga i alla fall!

Vi börjar frukosten i ”grottan” med att på vårt spritkök laga gröt och te, en bra början! Går sen till restauranten och får ”frukost”, starkt kaffe, bröd och marmelad, det är allt? Vi går iväg och köper yoghurt och lite dricka, sen ok. Men Max fortfarande dålig i magen, kräkts inatt. Dricker nu enbart Coca-Cola.

 

 

 

 

 

 

Bi, Terry, Christian, Rasmus och jag går en runda upp runt byn, ser hur vissa bor i sina grottor, i stora familjer och vi ser många barn. Vi har också hela tiden en svans av barn efter oss, snälla och söta. Så går vi förbi byns läkarmottagning, tittade in och blev snällt inbjudna av sköterskan. Pratade med doktorn, en man i 50-års åldern, utbildad i Gabes, där deras närmaste sjukhus ligger. Här i Matmata föder man i hemmet! Största problemet med barnen är diarré  pga. Dålig hygien! WHO’s behandling av diarréer tycks ha nått hit! Få äldre har några problem, kommer gärna hit men tar nästan aldrig några mediciner, kanske en kostnadsfråga? I övrigt lite övre luftvägsinfektioner.

Vi gick vidare och handlade lite lunch, lagade en omelett till de vuxna och burkhamburgare (köpt på Malta), med spagetti till barnen.

V

Vi packade våra pinaler och gick till busstationen, kom en timme för tidigt, kl 14 skulle bussen gå, så vi fick försöka hålla Rasmus vaken. Bussen kör sen sju minuter i två!? Till Gabes igen, där fick vi sen vänta i en halv timme och en minibuss kommer och Dave frågar vart den skall, inte till Kebili! Men 5 minuter senare kommer en man från kontoret och frågar vart vi ska? Men det är ju den minibussen det, säger han, vi ilsknar till och turligt tar vi de sista platserna längst bak i bussen, som sen kör ut på de dammiga, raka, guppiga öken/stepp-vägarna. Inte Sahara men en helt öde och karg sten/sand öken, enstaka oaser där palmträden står i små klungor. Halvvägs 50 km, mitt ute i ödemarken fanns ett skjul med en bar och byggd av bamburör. Drack några cokacola, sen iväg igen mot Kebili. Sista milen in jobbigt med Rasmus, varmt, trångt och rökigt, men på det hela är dock barnen fantastiskt duktiga!

Hoppar genast på nästa buss, full med skolbarn på väg hem till Douz och El Kalaa. Bussen far igenom ökensand som ligger i driver och sanden yr och det ligger sand överallt inne i bussen. Vi ser stora driver upp längs husväggarna, staket etc. påminner oss om våra snöstormar  i Skåne, det är dock 40 – 50 grader kallare då! Efter en timme tar vägen slut och den lilla byn Douz utgör sista utposten mot det stora Sahara i Söder. Därefter ligger bara oasernas och beduinernas spännande värld! Tro’t eller ej, men det kom några enstaka stora droppar regn! Totalt kommer det några enstaka mm regn per år, till och för bevattning av alla dadelodlingar som ligger i massor här på den långa gränsen till Sahara. Men det finns också många naturliga källor och borrade brunnar. Förutom turism är det just dadelpalmerna folk får sitt dagliga levebröd ifrån. Vid busstationen fanns en liten resebyrå och några trevliga män som hjälpte oss med en ”taxi” dvs. åsnekärra, 2 km ut till hotell Marhal som skulle vara billigare än den klart bättre Saharien Hotel tvärs över vägen. Marhal hade stor swimmingpool som lockade oss och för 8 dinar för ½ pension fick vi fina rum med dusch! Klockan nu åtta, snabbdusch, Rasmus i säng och upp till kvällsmat. Vi dukar ute, för varmt inomhus! Fick tyvärr varm öl, inte gott men dyrt, + omelett till förrätt och sen couscous till huvudrätt, idag än starkare! Melon till efterrätt.

Hotell-killen hade när vi checkade in sagt att han kunde fixa ökenturer till beduinbyar etc. kom nu och föreslår en tre timmar, ca 60 km rundtur med bil, allt lät bra MEN, till otroliga 70 dinar, 600 kronor för 3 timmar??? Ok detta är ett utgångspris, men när vi ville diskutera en kortare tur och ett mer acceptabelt pris blev han sur, otrevlig och bara gick!? Fan ta…!!!

Trötta lägger vi Max och Christian och sen smyger vi upp och simmar och svalkar av oss i poolen, härligt! Men väldigt varm, nej hett i rummet, somnar dock och natten ok, Rasmus sover också bra trots värmen.


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 30 maj - 31 maj

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com