Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 26 maj - 29 maj

<<< - >>>


Torsdagen den 26 maj, Monastir, Tunisien.

Vaknar tidigt (Rasmus kl 06.45), till fint väder, lätt sydlig vind! Handlar lite, säger farväl till hamnpolisen, Guard de National och vi går därefter över för att tanka vatten men tyvärr inträffar ännu en kanske typisk historia i dessa länder, de ser att vi kommer och lägger till, tar fram slang och vrider på vattnet och börjar tanka, men då stänger dom bara av vattnet. Männen där borde förutsatt att vi när vi legat så många dagar att hamnkontoret verkligen fått sina pengar men nu ville dom väl göra sig en liten extra ”hacka”. Så först efter det att en man från Fiskeri-hamnkontoret kommit och sagt att det var ok kunde vi tanka, men då hade jag redan tröttnat och tagit in slangen!

Ännu en tråkig, trist men kanske lärorik händelse, men egentligen tragisk för Dave och Terry, den mekanikern som tog ut deras motor lurade dom på 800 kronor, han hade sagt att när han ändå skulle till Tunis så kunde han köpa några oljefilter till dem. Men det visade sig att han sen ville också ha betalt för hela resan och en hel dags jobb??? Horribelt men vad gör man när han hotar med polis o.s.v.  Problemet var att dom redan givit honom dessa 800 kronor i förskott om han skulle finna oljefilterna i Tunis, så han behöll helt enkelt dessa pengar utan att Dave och Terry kunde göra något! Tunisien har visat upp ett mycket splittrat ansikte hittills?

Nog om det, för iväg kom vi kl 10.45, ingen vind, lång dyning, motorgång, inget problem. Den Australienska båten ”Maleich” med Rob och Ilona hade gått en timme före oss. Loggen död, så jag dök ner och rensade loggen, botten ser mycket bra ut, problemet är dock vattenlinjen som går 10 cm under vattenytan? Där frodas växtligheten! Skönt i vattnet, nu ca 20 grader. Christian simmade också med flytvästen på. Stilla motorgång upp mot Ile Kuriate som vi måste gå utom, en ca 10 distans extra. ”Mr Teng” tänker gå i en kanal med bojar innanför den andra lilla ön Ile Conigliera, vi vågar tyvärr inte!

Ännu ett problem är de FEM sjömil långa yt-tonfisknät som sträcker sig norrut och där en boj skall finnas???

Men efter 15 sjömil hissar vi äntligen segel och seglar, skönt. Kommer in på 5 meters djup, går ut igen lite. Kommer fram till bojen i god slör och gippar och får nu nästan platt läns men gör andå 5 knop. ”Mr Teng” har nu hittat sin kanal (gick en timme efter oss) och det visar sig vara väl utmärkt med bojar och 3-6 meters djup!? Så nu är dom lika långt från målet som vi och det blir vadslagning, en flaska rödvin; katamaran mot monohull? Men nu, efter att vi även hissat focken flygande i lovart vrider vinden. Så att vi får halvvind och dom får plattläns. Vi kommer upp i maxfart på 8 knop och rusar iväg och är en timme före i hamn. Underbart härlig segling! Trots lite moln och regn?  

Vi kommer in på en supermodern marina med restauranter och hotell runt hamnen, liknar franska Rivieran, vilken oerhörd kontrast till Mahdia. Dock på tok för ”fint” för vår smak, bara nya hus och prydliga turister på kajen, servicen  exellent, vatten och el vid platsen. Priset 3.300 dinar = 23 kronor; mycket bra pris!

Också för barnen bra, Rasmus och Christian kan springa och leka, inga bilar eller mopeder. Märkligt är dock att man i varje hamn måste ”klarera in”, gå igenom alla myndigheter som kollar oss precis som man gör då man kommer in i landet första gången, men det väl bra mot arbetslösheten!

Tankar nu äntligen vatten. Hjälper ”Mr Teng” som kommer in och lägger sig långsides efter ”Maleich”. När vi äter kvällsmat regnar det igen, härligt, härligt, all sand i riggen måste bort, hoppas det regnar hela natten!!

 

Fredagen den 27 maj.

Kkortvarig skur i natt, lätt molnigt på morgonen men hela tiden ca 25 grader varmt. Bi och Terry och Rasmus på en liten rekognoserings tur upp i stan. Jag, Dave och Ron tvättade av våra sandiga båtar då vi hade lyxen att ha obegränsat med vatten. Allt på däck, rigg och segel brunrödaktigt av sanden. Styvt jobb. Tvättade också lite tvätt. Lätt lunch eftersom det blir STOR middag ikväll!

På e.m. gick alla pojkarna till badstranden. Rasmus ej ätit något idag, känns lite febervarm, men på stranden leker han och har jättekul precis som hans storebror och hans kompis. Härligt skönt i vattnet. Vi går sen och duschar i lyxiga duschar på marinan, tänk vad härligt det är med rinnande varmt vatten, att få känna sig riktigt ren, den sensationen finns aldrig hemma!

Vårt bidrag till middagen skulle bli en stor sallad som Bi gjorde och jag gjorde en fruktkaka med plommon ovanpå och med vaniljkräm till. Roligt att också få klä upp sig något.

Christian hade tagit ut alla sina snäckor som han fint hade målat och plus sina teckningar lagt på en tygblöja(?) på kajen vid ”Mr Teng” och sålde. Inte så mycket folk ute men han fick ihop ca 10 kronor, (sparar nu till en optimistjolle).

Middagen startade med en ”stark” kurry-morotsoppa, (utsökt god), sedan musselstuvning med pasta, därefter en ”tunisisk omelett” med sallad, och till slut fruktkakan! Gissa om….

Till och med Christian åt nu av allt. Varmt och skönt ute i ”Mr Tengs” sittbrunn. Klockan över 12 innan….

Lördagen den 28 maj, Monastir.

Faktiskt, fantastiskt sov alla till kl nio! Men sen blev det brått iväg till banken, som tyvärr redan stängt så nu har vi inga pengar igen över helgen, men vi hade nock för att köpa mat och dyl. för helgen.

Monastir otroligt annorlunda jämfört med Mahdia. Mer turistigt, men med en ganska lagom portion, hela staden verkar präglas av att här föddes President Bourguida. Här finns ett av hans många palats, en moské, och till och med hans Mausoleum. Han är idag en gammal senil man och han blev tidigare i år avsatt i en oblodig kupp som tydligen var nödvändig då han pga sin ålderdom ej längre var kapabel att sköta landet.

Ribatn’, en klosterfästning som byggdes i kampen mot de otrogna, de kristna, var imponerande!

 

 

Medinan’, arabiska för stad men betyder nu mer ”old city”, gamla stan, var mycket spännande med trånga gränder. På Market Place där vi handlade, träffade vi Terry och Dave och dom tog med sig barnen då dom var på väg ner till båten. Bi och jag handlade Supermarket ”Monoprix”! Köpte billiga pizzor på vägen hem till lunch. Rasmus på f.m. verkat ok men vill ej äta till lunch, sover dock gott sen. Jag diskar 2 dagars disk? Lagar en stor gulasch och röjer då Rasmus sover. Bi och pojkarna går till stranden och när Rasmus vaknar är han pigg igen.

När sen Rasmus och jag kommer ner till stranden är Bi och Terry omgivna av nyfikna lite väl närgångna pojkar i olika åldrar. Ett problem, inte bara att man hela tiden känner sig betittad, det får man stå ut med, utan att dom verkligen är oerhört fräcka, ger tjejerna smutsiga, fräcka kommentarer på franska. Ständigt slänger dom ur sig något när man är ombord på båten, går på stan, var som helst. Likadant då vi sitter och äter i sittbrunn, då stannar ett gäng på 4-10 pers och glor och följer varje tugga vi tar, oerhört tröttsamt!

En dusch före kvällsmat. Rasmus nu igen lite febrig och vill inte ha sin välling? Sover oroligt fram till kl elva sen bättre!

Dave o Terry dricker turiskt te i vår båt, vi har en planerings konferens, där alla är eniga om resesätt, mål och ambitioner, bra! Så i morgon förbereds resan och vi ser hur Rasmus verkar, och så åker vi på måndag!

Söndagen den 29 maj.

Rasmus vaknar pigg! Skönt! Tidigt varmt idag men som tur är börjar det alltid blåsa vid lunch från SE.  Slöar mest på f.m. leker och kollar Rasmus.

Bi och sen jag gör små inköpsrundor, fick låna 30 dinar av Terry. Dave och Terry åkt till den stora veckomarknaden i Sousse, vi passar Max och dom är tillbaka till lunch, haft det mycket roligt! På e.m. går Bi och Rasmus och jag en lång turistrunda, här börjar man undra igen? Vi lyckades på varje sak vi hörde priset på pruta med 80%, dvs alltid samma hutlösa utgångspris, tror dom vi är uridioter vi ”turister” eller är vissa det. Det var inte alls samma ärliga justa prutning som vi upplevde och lärde oss leva med i Turkiet. En försäljare hade två slags små kameler att sälja, en sämre kvalité för 3 dinar och en med ett märke på och bättre kvalité för 13 dinar, ok sa han; 10 dinar, när vi gick sa jag på skoj 2 dinar, då sa han 2,50 dinar?

Trots detta en härlig promenad, spännande gränder i Medinan. Tillbaka och drack te med Terry hos oss, Dave känner sig ½-vissen nu tyvärr?

Vi börjar röja båten, tar upp gummidingen på däck, fick skrubba botten. Stuvar sen ner allt löst, dingen, låser allt, solcellen, som nu varje dag ger oss kall öl, vilken lyx i värmen!   Packar väskorna. Äter det sista på den goda Gulaschen, barnen tidigt i säng, vi packar färdigt och sen en snabbdusch, stupar i koj och hoppas på god nattsömn, men…


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 26 maj - 29 maj

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com