Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 23 maj - 25 maj

<<< - >>>


Måndagen den 23 maj.

Rasmus vaknade tidigt men vi skulle upp för att vi skulle iväg till El-Djem. Först bytte vi plats med fransmannen innanför som skulle iväg senare. Packade picknickkorgen och åkte sen med en överlastad minibuss med minisäten 5 mil, platt förbränt landskap med milslånga olivodlingar, otroligt att dom kan växa här. Enbart enstaka kaktusar ser man. Tråkiga, halvfärdiga hus, fattiga byar utefter vägen. Dammigt! I El-Djem finns Romarrikets 6’e till storleken kolleseum och kanske den mest välbevarade, byggd 230 AD, fanns 30 000 sittplatser. Det hela var mycket imponerande och vi gick runt i timmar och gjorde oss föreställningar om hur det en gång i tiden hade sett ut, tanken nästan svindlar!

Picknicken höll vi inne på arenan. Gick ut och tog en glass, skulle sen se en stor moské men tyvärr stängd, och två timmar tills nästa buss? Besvärlig vind, nästan liten sandstorm, inget för oss kontaktlinsbärare! Vi tog istället en Louages, en stor taxi, plats för fem personer och obetydligt dyrare än bussen. Vi fick klart besked att vi skulle betala för en bil, dvs fem platser = 5 dinar, men mitt emellan, ½ vägs hem kom en annan Louages ikapp och sade att vi var för många, Rasmus räknades som en hel person, så Dave och Terry gick över i den andra halvfulla bilen men när vi sen kom till Mahdia ville dom ha betalt för alla inklusive Rasmus, ett år gammal, som hela vägen satt i vårt knä! No No, sa vi och betalade 6 dinar egentligen en dinar för mycket redan men dom, 20 personer, skrek att vi skulle betala för även Rasmus, men då gick vi till Garde de National vid hamnen och taxigubbarna blev ordentligt utskällda av en polis och sen var allt ok igen. Synd bara på en sådan fin utflykt.

Bi och jag gick sen till ett kommunalhus där man ev skulle ha tunisiska flaggor då vi ännu ej fått tag i någon gästflagga. Vi fick en adress, tog en taxi och fick på ett annat kommunhus en jättestor tunisisk flagga + två stora affischer av presidenten!

Därefter till posten, lite fotokopiering, lite shopping. Duschade av oss allt resdammet och tidig kvällsmat och kojning. F.n. stormvarning, lågtryck passerar förhoppningsvis inatt, vi planerar eg. segla till Monastir imorgon!?

Tisdagen den 24 maj.

Visst blåste det, en NE storm, vågorna slog över kajen, vi får hela tiden  saltstänk och tillsammans med den röda ökensanden som också blåser omkring blir det en härlig sörja på våran fina båt? Man känner inte för så mycket en sådan här dag. Barometern är låg! Jag och Rasmus gick en lång inköpsrunda, men det är så att i Turkiet men även Grekland förstås, fanns det mer utbyte i allt i matväg, ganska svårt här, trots att vi har lärt en hel del. Hittar dock fin spenat till lunch och köttfärs till middag. Bi syr på f.m. vår tunisiska flagga, minskar den lite och sätter i en tamp, ser stor och fin ut hissad!

Efter lunch bakar jag en chokladtårta och Dave o Terry kommer och dricker te och äter god kaka, dock är Dave lite ”ur form” och senare på e.m. kräks han och går till kojs! Bi, Terry och Rasmus går en långrunda. Jag bunkrar vatten, spolar av båten med saltvatten, lite blöjtvätt.

Vinden lägger sig lite på kvällen och vrider mot NW, och sjön lägger sig en aning, himmeln nu klar på kvällen och imorgon hoppas vi kunna segla med  ”Mr Teng”, om inte…?

Onsdagen den 25 maj, Mahdia.

Inte en chans att segla, fram för allt stark nordlig vind, avvaktar och går och kollar busstider till Mokine, där det skall vara en stor marknadsdag. Går en buss om 20 minuter, snabb packning och Max vill följa med. Dave mår bra idag men nu är det Terry som ligger till kojs!

Vi åker 26 km genom olivlundar, växthus med tomater i, förbi en stor saltsjö, utefter en mycket välbehållen järnväg. Vi kommer till Mokine och vandrar omkring en timme men blir nog lite besvikna för jämfört med de turkiska marknaderna är detta inte värt besväret, dock är utflykten  i sig alltid värt det. Men denna dag kommer vi nog mest att minnas som den dag då Rasmus blev en lite trotsig vild krabat, visst har han redan visat att han har humör, så in i vassen envis ibland. Men bussresan hem och resten av dagen var ganska jobbig, Rasmus försökte om och om igen klättra upp på ställen som han vet att han inte får vara, på nav-bordet bland alla instrument, på spisen så klart och in i Christians koj, bara skrik! Hoppas denna trotsålder blir kort? Så Christian och Max ville till badstranden, idag stekande sol och på e.m. hade vinden lagt sig när vi kom tillbaka med bussen. Jag gick med pojkarna och badade, riktigt skönt i vattnet. Pojkarna älskade det  och samlade bl.a. en massa fina snäckor.

Vi gick sakta hemåt vid sex-tiden, men precis när vi vänder ner mot strand kaféerna kommer en man med en vild blick springandes med en stor sten i handen jagandes en annan man som springer rakt på Christian som i sin tur ramlar i gatan. Mannen springer vidare, inga problem med Christian förutom att alla hans snäckor sprids ut över trottoaren och förståss gråter han högt och massor, 30-40 människor rusar till, många av snäckorna trampas sönder och Christian skriker än högre, folk skriker på polis, polis och någon frågar om ambulans? Doktor??? Gud vilken röra, snabbt samlar jag upp de snäckor jag kan se och får pojkarna med mig ur vimlet. Christian helt i upplösningstillstånd, blir dock ganska snart lugnare då Terry bakat nya goda kakor som vi får när vi till slut äntligen kommer hem!

Christian sorterar sin snäckor igen, vi duschar. God kvällssallad, var sen nere i Australiensarnas stålbåt, intressant! Sen disk, för imorgon har vi alla tre båtarna bestämt oss för att gå då dom lovat SE vind, 5-10 m/s. Dave har fått sin motor isatt igen och beställt ny ”connecting rod” till Malta! Klarar sig bra på en motor ett tag till.


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 23 maj - 25 maj

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com