Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 20 maj - 22 maj

<<< - >>>


Fredagen den 20 maj, Mahdia, Tunisien.

Klockan piper 03.00, Usch, kolsvart ute, en hel del fiskebåtar på väg ut. Kastar tyst och ljudlöst loss och startar sen motorn, ingen vaknar, skönt. Går ut en bit från kusten och styr sen 270 grader, 5 distans längs Lampedusa, börjar sen ljusna kring kl 5 och ser tydligt Lamedusas siluett när solen går upp bakom ön, vackert!

Stora delfinstim korsar Ariel’s kölvatten, jag kastar ut vår fiskelina, efter annan fisk förståss, men vi har dålig fiskelycka som vanligt eller bara dåliga drag? Spegelblankt hav, lite moln, varmt. Resten av besättningen vaknar vid åtta, lugn frukost. På f.m. närmar vi oss vad som liknar en död delfin? Visar sig vara en högst levande jättesköldpadda! Den dyker när vi kommer närmare, vi ser den försvinna ner i djupet! Jag sover en timme innan lunch och då ser dom andra ännu en sköldpadda. Fortfarande stilla hav. Vi får flera besök av delfiner hela dagen, våra alltid kära vänner, stormfåglar, med sina smäckra vingar, glidflyger elegant några centimeter ovan vattenytan, ökar i antal när vi närmar oss Tunisiens grundare vatten, nu ”bara” 80 meters djup. Vid 3- tiden får vi tro det eller ej, undanvind!? Hissar stor och genua och vi får en härlig underbar, skön angöring! Tar dusch på fördäck, fikar, har det skönt! 15 distans ut från Mahdia möter vi dom första fiskebåtarna på kontrakurs, bra då är vi väl på rätt kurs. Sista 2 timarna härlig slör i 7-8 knop! Så ca 7-10 distans ut ser vi rakt föröver, mitt i prick, land, Mahdia – Tunisien – AFRIKA!!!

Inseglingen inga problem, förutom att dom byggt en ny stor pir utanför hela hamnen. Hade innan vi kom in lagat en pizza som jag räknat ut skulle vara klar precis när vi lagt till, vid 19.30 tiden. Vi ser 3 andra båtar ligga längst inne i hamnen bland alla fiskebåtar och längst in ligger ”Mr Teng” med Terry och David, som står på kajen och vinkar glatt och välkomnande, kul! Vi lägger oss som fjärde båt, utanför ”Mr Teng”, en australiensare och en fransman, alla mycket hjälpsamma. Och nu är pizzan precis färdig men på kajen står passpolisen och vinkar på oss, vi skall båda gå med, men Christian börjar genast leka med Max och Terry lovar se efter Rasmus som precis lagt sig. Tyvärr glömde vi köpa Tunisisk gästflagga vilket retar tulltjänstemannen lite, dock, DOCK blev vi mycket väl mottagna, hälsades välkomna till Tunisien och vi skakade alla hand! Det är det där med första intrycket…!!!

Fick fylla i en massa papper, stämpel i passen och 1 ½ timme senare, ( Bi gick efter en ½ timme) var jag tillbaka i båten och då kom precis ”Garde Nationale” ännu en trevlig ung man som kommer ombord, nya papper fylls i medan jag äter pizza och dricker lite turkiskt vin. Klockan ½ 11 när allt är klart stupar vi i säng.

Lördagen den 21 maj.

Vaknar efter en mycket god natts sömn till Regn??? Va??? Men innan vi hunnit upp har den lilla skuren passerat! Jag får sen låna 5 dinar av Dave och går och köper bröd, ”painriche- liknande” och kommer tillbaka och då står Custums där och vill komma ombord, och fylla i ännu mer papper och vi får till slut vårt ”Dyptice”- en slags transitlogg! Kostar inget!?  Äter min frukost samtidigt.

Vi går sen till fiskmarknaden, köper makrill, sen till grönsaksmarknaden och till köttmarknaden, köper köttfärs. Möter där Terry som erbjuder sig ta Rasmus medan vi handlar färdigt. Går till en slags ”supermarket”, inte mycket att välja på men vi fick köpt teskedar, då endast en återstår ombord! Tillbaka och äter lunch och vilar. Varmt, varmt men en skön nordlig vind svalkar!

Dave arbetar med sin motor, ”Mr Teng” är en katamaran och har två inombordsmotorer, den ena motorns kolv sprack vid överseglingen från Malta och skulle ev. få den lagad här, men han har ju alltid en motor till!

Efter fika går Bi, Rasmus och jag en långpromenad ut till Cape Africa, blev bl.a. bjudna på urstarkt söttsött tunisiskt te av två unga män som sedan slog följe med oss på promenaden, senare utökades sällskapet med flera och vi hamnade i hans brors hem med en nyfödd flicka, bland massor av kvinnor, dom flesta, i sin värld, i hemmen, men pratsamma och glada för barn.

Drack sen vanligt te hos Dave och Terry när vi kom tillbaka, Christian och Max gjort flera upptäcktsresor med bl.a. hans nya ryggsäck som han fick på överresan från Lampedusa i en överseglings-överraskningspresentpåse! Goda makrillar till kvällsmat. Just nu ljuder över staden alla Turkiets välkända ljud; minaretutroparna, faktiskt ett kärt återhörande! Kvällen ägnades åt långa existentiella frågeställningar, vad göra härnäst? Vilka mål? Till vilket pris?...

Söndagen den 22 maj, Mahdia.

En halvmulen dag, men trots det varmt och skönt. Efter frukost, blöjtvätt, diesel och vattentankning. Christian och Max ror kors och tvärs över hamnen och agerar vatten och tankbåt, roligt har dom och Christian stolt över ”sin båt”. Terry och Bi köper 2 stycken bläckfiskar som vi skall tillaga till en gemensam kvällsmat? Dom slår först bläckfisken hårt mot kajen några hundra gånger för att göra köttet mört, 3 olika tunisiska män visar hur man egentligen skall göra det. Sen sätter man bläckfisken i ugnen i 150 grader i 2 timmar!? Kokas därefter i en halvtimme med kryddor, därefter skärs i bitar och friteras!

Efter liten siesta lite småfixande ombord på e.m. tar det mest lugnt, vi hjälps åt med att förbereda kvällsmaten. Gör sallader och gratäng, och vi börjar vår helt fantastiska måltid med ”humus”, därefter friterade ”orchettes” (gurkliknande - engelska-tsuchino), sen  potatisgratäng, sallad och friterade bläckfiskar, sällan smakat något mer delikat. Till efterrätt ”gingerbread” med citronsås och te! OJ!

Vi satt i katamaranens stora sittbrunn, kvällen blev sen och lite kylig då det blåste en hel del.


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 20 maj - 22 maj

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com