Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 24 mars - 19 maj

<<< - >>>


Torsdagen den 24 mars, Rhodos.

Började med att…

”På Rhodos mönstrade våra goa vänner Tom och Agneta på Ariel III och seglade med längs öarna upp till Kos igen.  Vi hade allt ifrån sommarsol, till regn, kuling och till och med hagelskurar men också många fina grillkvällar där Tom –Trubaduren spelade gitarr och vi andra sjöng och mös och myste. Vi besökte åter Symi sen vidare till Vathi, Kalimnos och Pserimos innan Tom och Agneta tog färjan tillbaka till Rhodos för att flyga hem.

Vi kunde inte låta bli att åter besöka Bodrum, vi klarerade inte ut ifrån Grekland för att göra det lite enklare för oss då efter ett par veckor i Bodrum åter seglade över till dom grekiska öarna.

På Leros besökte vi bl.a Göran Schildt och hans fru och drack kaffe medan Christian och Rasmus busade runt bland alla deras fina saker och böcker till sina föräldrars stora förskräckelse. En liten kastad sten ifrån någon av  barnen hamnade på ett fönster och då tyckte vi att det var dags att tacka för oss.

Omöjligt att peka ut några favoriter bland alla dessa öar vi besökte, Lipsos, Patmos, Naxos, Paros, Serifos, Hydra, Poros…

Att gå igenom Korintkanalen kändes rätt även om priset kändes helt fel. Tusen kronor för någon sjömils kanal, lätt känna sig lurad men att segla hela vägen igen runt Peloponnesos var ett sämre alternativ.

I Argostoli på Cephallonia förberedde vi oss inför vår längsta översegling hittills, hela vägen över till Malta.  På kurs 245 lyckades vi logga i snitt 5,5 knop, mestadels för segel, men sista dagen helt spegelblankt hav men tyvärr också  tjock dimma. Vi gick sakta genom en stor ankarplats NO om Malta där massor av skepp låg och väntade men vi fick en bra position och  kurs in till Valetta.  Efter 68 timmar och 371.9 nautiska mil gick vi in i den pampiga hamnen på Malta, Valletta.  Malta kom att bli en av favoriterna, så annorlunda, så historiskt, så varmt!  Vi blev turister för en vecka och reste runt och hade det skönt och Christian önskade sig en riktig riddarrustning, men det fanns inga barnmodeller så han får väl återkomma om några år igen.

Men vi måste vidare, sommaren kröp allt närmare och vi måste vara tillbaka i Frankrike vid midsommar och masta av för att gå in i kanalerna igen. Vi måste också hinna hem igen i tid till Christians skolstart!....”

 

 

 

Onsdagen den 18 maj, Valletta, Malta.

Vår vecka på Malta är över, efter diverse inköp; mat, diesel, linsgrejor, etc. klarerade jag snabbt ut, 15 minuter, av trevliga tullare och klockan elva vinkar vi hejdå till svenska båten och styr ut på ett slätt, blankt hav, lite krusning kommer och vinden 2-3 m/s rakt emot. Går för motor 10 distansminuter upp till den lilla ön mellan Malta och Gozo; Comino! På vägen tvättar vi av all sand ombord! Vilken oerhört karg ö!

Vi går in i en liten badvik på Comino, enda lilla sandstranden fanns där, där fanns tyvärr också ett stort hotellkomplex, med ca 8-10 tennisbanor och 40-50 vindsurfingbrädor! Vi hade dock en skön, sandig bad-e.m. med te, saft och kakor. Vid fyra-tiden ror vi åter ut till båten (saknar verkligen vår utombordare) och seglar iväg, kryssande i smul sjö i 5-6 m/s mellan Comino och Gozo men efter 10 distans är vinden slut och vi styr 245 grader direkt mot Lampedusa, 85 distansminuter bort. Äter en god chili con carne vid dukat bord i sittbrunnen och helt spegelblankt hav! Solen ner 20.00. Jag lägger mig med barnen och sover till 24.00. Bi har under tiden konfronterats med en lite fiskeflotta! Hissar segel och seglar faktiskt i två hela timmar! Varmt men oerhört fuktigt som vanligt.

Torsdagen den 19 maj, Lampedusa.

Efternatten går fort, ser få båtar, kan sova mina små korta pass utan problem. Hissar segel igen vid sextiden och seglar nu i nästan 3 timmar, härligt! Ser en liten ö i norr? Måste vara Linosa som syns tydligt 25 distans bort! Bra pejlmärke. Lampedusa däremot är en helt platt ö som bara syns ca 15 sjömil ut. Karg och färglös. Massor av fiskebåtar ute, vi får se upp! Kommer in vid 12 tiden i en dödligt tråkig hamn och staden ser inte bättre ut, funderar på att segla vidare direkt men orkar inte och vi kan när vi nu är här se hur det ser ut i stan. För hit kommer vi nog inte igen! Upp med soltaket, Varmt! Lunch. Inga tullare kommer, vi bryr oss ej! Jag sover ett par timmar, Bi och barnen till sandstranden men tyvärr som överallt annars i Italien är det oerhört trist skräpigt, överallt ligger det sopor, även i hamnvattnet, otroligt!

Men Rasmus gillar ju skräp på marken så…

Efter te ror vi över hamnen och går en sväng i själva stan’. En huvudgata med lite affärer, pizzerier, barer och liv och rörelse som just i Italien. Ungdomarna här till skillnad från Malta moderna, vad gäller kläder och stil, ofta körande en vespa, även unga tjejer. Men gud vad dyrt mat är, vi avstod och köpte bara mjölk, Tunisien lär vara billigare!!

Ror tillbaka till Ariel och äter en salladsmåltid i sittbrunnen, röjer och förbereder för tidig avgång till AFRIKA, 75 distans rakt västerut! Till kojs kl ½ 9.


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 24 mars - 19 maj

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com