Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 20 mars - 23 mars

<<< - >>>


Söndagen den 20 mars, Göceck, Turkiet.

Känns ok eftersom Rasmus sov länge. Men oroligt med all vinden, bestämmer med ”L,Hydragon” över VHF’n att försöka gå in till bryggan i Göceck. Efter styvt jobb med ankarna går vi bort till en brygga och efter mycket strul, draggande ankare, sjögräs, för kort ankartamp, kapad av MEJ!!?Etc, så kommer vi till slut in mellan två charterbåtar och Jerry, Lessie och Kathy som alla hjälper oss in. Vad vi, man, måste ha i Medelhavet är ett ankarspel, så Jerry säger att charterbåtarna byter sina manuella ankarspel till elektriska, fråga bara efter Mr Ali !! Vi äter först lunch i ”L’Hydragon” och tar sen en lång promenad i trevliga lilla Göceck, i blåsigt men soligt väder. Christian går med ”L’Hydragon” vidare ut i skogen. Bi och jag går och pratar med en väl slipad Mr Ali från Istanbul, ca 30 år och som precis kommer i sin sportbil till kontoret. Visar sig sympatisk men en affärsman ut i fingerspetsarna så det är först efter en lång diskussion som vi får köpa ett ankarspel, nästan nytt Lofrans, för det pris vi hade råd.

Efter att ha röjt lite och lagt Rasmus gick vi alla till en liten mysig taverna på stranden och åt en god billig middag; raki, öl, coca, 2 stora sallader, 3 stora kebab = 45 kronor!

Pakar lite, imorgon åker vi tillbaka till Fethiye med våra papper och klarerar ut. Det är stormvarning i morgon!

 

 

Måndagen den 21 mars, Fethiye.  Rasmus 1 år.

Lugn skön natt, igår e.m. och inatt har Rasmus varit sig lik igen, härligt. Snabbfrukost och en kilometers promenad till buss-stationen men 45 minuters väntetid på Dolmusen, sen trångt turkiskt på bussen som tog en timme till Fethiye och kostade oss alla 5 kronor. Turen går upp i de nu grönskande bergen och ut över Fethiye-platån där all fruktträden nu blommar för fullt, allt vackert grönt, potatisen snart färdig, ängarna fulla med sommarblommor. Vi blev avsläppta utanför PTT, går och dricker cay- te på ett kaj-cafe, Bi går till banken. Därefter till Marinan och just då kommer ”Räven” inseglandes, vilken timing!! Så vi kunde precis ta emot deras tampar, otroligt. Många små pratstunder med alla, vilka underbara människor, fick de sista adresserna, omöjligt att dricka te hos alla. Lunchtid, vi gick alla till en restaurant uppe i stan och åt döner-kebab. Satt ute på gatan i härligt varmt väder! Därefter gick jag runt och klarerade ut, snabb affär här i Fethiye, tog bara en timme, inga problem! Åter till Marinan och därefter gick vi alla åter i samlad trupp för ett allra sista Hamam, välbehövligt, välgörande och väldigt skönt! Sen åter tillbaka till Marinan och vi hade bestämt att vi alla, 6 vuxna och 7 barn skulle segla med ”Räven” tillbaka till Göceck! Så vi stuvade cyklarna ombord och Hamsa gick intresserad omkring och log!?

Rasmus fick en fantastisk födelsedagssång på kajen, alla sjöng ”Happy Birthday” och Jimmy på ”Moby Dick” spelade säckpipa! Så iväg vid fem-tiden, kajen full av alla vinkande vänner, svårt svälja klumpen i halsen, men vi kommer säkert träffa en del senare i sommar, hoppas vi…?

Motorgång, lätt sydlig bris, tomatröd solnedgång med öar och berg som mörka fonder…

Bi köpt en stor chokladtårta så alla 13 ( 12 – en styrde), satt under däck och hade fest, Rasmus fick leksaker av ”Räven” och ”L’Hydragon” och fler  födelsedagssånger. Somnade dock trött kl sju. Fyren utanför Göceck släckt??? Försiktig mörker-navigering in till bryggan i Göceck och plats fanns bredvid ”L’Hydragon”. Försöker ringa Jörgen och Marie och gratulera till en flicka, lilla Lisa, men tyvärr ingen hemma.

Tisdagen den 22 mars.

Idag är vi olagligt i Turkiet, men…

Strålande sol från klarblå himmel, varmt, 25 grader, men lite svalare SW-vind på eftermiddagen. På f.m. gör vi dom sista storinköpen, vissa saker som matolja, spegetti, smör, mjölk, öl, vin, mjöl, socker är mycket billigare än i Grekland. Passar på att tvätta. Går upp och hämtar vår efterlängtade ankarvinch, nu skall den bara monteras,- på Rhodos!? Fyller upp vatten, äter lunch, får en Maltesisk gästflagga av Jerry och Lessly, och därefter iväg i svag vind ner längs alla öarna till Wall Bay, plåtskjul till restaurant,  ej öppet men fina bord och grillmöjligheter. Lyssnar på SSB-radion och Rhodos Meteor, SW vind i morgon, ökande??? Vi måste segla i morgon!

Grillar härliga grillspett i en underskön kväll. Alla barnen leker fint med stora tegelstenar, bygger stora hus! Försök med tidigt sänggående misslyckas, så här sista natten med gänget. ”Räven” och ”L’Hydragon” skulle segla vidare sydostöver längs Turkiets kust. Christian kramar och pussar alla sina vänner. Likaså många långa goa vuxenkramar…

Onsdagen den 23 mars, Turkiet till Rhodos, Grekland.

Väderprognosen 06.30 från Rhodos; först växlande vind, senare 4-5 Beufort och molnigt, dålig sikt. Låter ok! Tar nytt sista farväl av våra kära vänner och går för motor ut på lugnt vatten, lätt molndis. I kikaren  ser jag en stor patrullbåt ligga utanför Kapi Kreek!

Och vi som inte har några papper och är sedan två dagar olagligt i Turkiet? Vi går för fullfart en bit förbi och låtsas som ingenting, jag vinkar glatt, men en man på bryggan viftar annorlunda! Han vill att vi skall komma, tusan också, vad göra? Lägger ut fendrar och ber Bi, Christian och Rasmus komma upp på däck, det är alltid bra att man har barn ombord. Och vi har tur, ombord finns en man som vi tidigare pratat med i Bodrum! Han sa att han genast kände igen Bi och barnen så allt var ok och vi kunde bara fortsätta, phuuu! Skönt, snabbt iväg igen ut på havet och kurs mot Rhodos. Soldis, tog en solhöjd men hann tyvärr aldrig räkna på den, hade ingen exakt tid klar än.

Svag SO-vindsom vrider och senare SW 5-7 Beufort. Fin segling sista timmen – räddade denna överfart. Tämligen fullt i Mandraki-hamnen, mest charterbåtar, men en hel del kända båtar också, på kajen stod Farwell, Aldo och Dafnes besättningar, och tog emot oss, kändes härligt. Christian och Dimitri ( Aldo) och Anna ( Dafne) sprang vilda omkring på båtarna och kajen. Efter båtfixet gick vi och hälsade på Jim. Vi väntar och klarerar in till imorgon. Linda hade stannat tills idag, flög till Korfu i e.m. Rhodos nu lätt förändrat, många fler cafeer och suvenirbutiker öppnat. Men ändå ej alltför många charterturister. Påsken är den stora helgen då det börjar bli trångt här. Ser ut som åska och regn på kvällen. Stor Solhalo på e.m. – vind??? Barometern faller sakta!!!

Tidig kvällsmat, tidigt kojgående, alla trötta!


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 20 mars - 23 mars

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com