Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 16 mars - 19 mars

<<< - >>>


Onsdagen den 16 mars.

Åter strålande dag, svag sydlig vind, tänk att vi skall ut och segla igen, efter tre månader vid samma kaj, 3 månader, otroligt. Tiden gått oerhört fort, många, många projekt får nu åter stoppas under dynorna och gömmas och/eller glömmas. Det är fr.a. sista månaden som rusat iväg. 3 månader, en hel svensk sommar, men här har vädret denna v intern varit klart bättre än någon svensk sommar vi upplevt hemma.

”Nuage” med alla pojkarna vill också gå till Capi Creek idag, kul! Tar upp och tvättar ankarlinan till Danfortankaret och efter 3 månader var det fullt med växter. Sjöstuvar, sista handlingsrundan, kl 14 går vi alla ut. Småproblem med vårt ankare, ”Moby Dick” ankrat över vårt och sen hela kättingen full med tjock lera!

Går för motor ut ur viken och får vind-sydlig och sätter segel, ökande vind på överseglingen, upp mot 10-12 m/s, 2 rev och härlig segling. 2 ½ timmes segling, sen in mellan höga öar och lugnt vatten igen. Ankrar i Kapi Creek, i lång rad med ”Räven” som landgångsbräda, för grunt för oss andra att gå ända in. Christian och alla barnen vilda av glädje att få springa på stranden och i skogen. Mycket vacker plats! Vi gör i ordning tre grillar och grillar massvis av grillspett. Sallad och vin! Lagom kommer också Kim med sin katamaran inseglandes. Härligt underbar kväll, varm och mysigt, seglingen, premiären, gjort oss alla lagom trötta.

Torsdagen den 17 mars, Kapi Creek.

Vaknade till härligt strålande varm sol. ”Nuage” redan igång med att skrubba botten, har en fiffig luftpump, hand-driven, kan då jobba länge under vattnet. Småfixade lite på f.m, toan, autopiloten, loggen, etc.

På e.m. PREMIÄR-dopp! Kallt, ca 16 grader, men skönt! Sedan en lång underbar promenad, ibland genom skog, ibland på vacker sommaräng med massvis av blommor. Forsythia växer vilt och bildar ibland en hel liten gul skog. Picknick på en stor äng. När vi kom tillbaka hade Jonell bakat en stor äppelkaka som alla åt med te på ”Nuage”. Känner av solbrännan på axlarna! På promenaden fann vi också stora fina piggvinshår, ”Nuage” använder dem till att fästa flötet på vid fiskning. Åter en vacker varm skön kväll.

Fredagen den 18 mars.

”Aprilvädret” slår till igen! Vaknar till regn, åska och full storm, dock från SW, än så länge! Vi ligger mycket väl skyddande, det är bara i ca 330 grader vi har öppet in i viken. Egentligen en helt hopplös dag, regnet upphörde aldrig. Rasmus ej sig lik ännu, lös i magen och väldigt otålig och grinig, första gången vi ser honom så? Gillade dock att i fullt regnställ och paraply vandra ut i regnet. Jag läste på min astronavigering hela e.m. fantastiskt intressant, klarar nu av en middagslatitud bestämning, tids-middag-bestämning.

Hade precis lagt Rasmus då jag märkte en lätt krängning åt babord, alltså vind rakt in i viken, upp på däck, redan mörkt, ½ åtta och redan var ”Räven” och ”Nuage” uppe. På några minuter hade vinden ökat så att det var bara att förbereda och snabbt söka skydd, men var? ”Nuage” går först med sin stora besättning av stora starka pojkar och dom ankrar i lä av udden och får en lång tamp i land och ligger bra. Vi försöker lägga oss snett framför men vinden tilltar och vi har minimal svängradie och minsta sväng kan bli katastrofal, det är kolsvart, strålkastarna sveper överallt och det blir till slut omöjligt att stanna kvar och vi går sakta, sakta mot vind och sjö, vita gäss nu in i viken, ut på fritt vatten för att överväga vår situation. Här ute bor ingen, inga ljus eller fyrar, helt kolsvart, inget att gå efter, vi går 330 grader, den kursen kan vi gå 4 distans innan vi är över på andra sidan bukten. Vi märker efter en 15-20 minuter att vinden avtar och vi bestämmer oss för att vända in igen, känns omöjligt att angöra någon annan okänd kust, vi styr in igen mot alla ljus från dom andra båtarna. Just som vi kommit in lägger vi vårt Bruce-ankare och låter all kätting löpa ut, sen svänger båten snabbt runt och stannar, stöttar med motorn men ankaret håller fint. Snabbt en tamp i land. ”Räven” ligger innanför och har problem med sitt ankare. ”L’Hydragon” och Kim väntar på att vi skall bli klara. Vi hjälper nu ”Räven” och ligger sen bra, men nu är vinden inget problem längre. När sen ”L’Hydragon” ankrat upp och alla är klara är det vindstilla och stjärnklart. Alla lägger nu också ut ankare akterut och det hela ser ganska komplicerat ut, men vi kan nu sova lugnt, förhoppningsvis, barometern har åter börjat stiga.

Sen kvällsmat, klockan ½  elva, trötta” Går upp och hänger upp ankarbelysningen på fördäck.  Då kallar plötsligt Jean Jacques från ”Räven” ( Reve d’enfants = barnens dröm) och ville att jag skulle komma över och titta på Michelle, ror snabbt över och Michelle ligger i kojen med magsmärtor, och diarré ! Har fått samma maghistoria som bl.a. jag och kanske Rasmus hade, stackaren.

Åter till Ariel och stupar i kojen kl 24.00!

Lördagen den 19 mars.

Vaknar till en lugn vacker och varm morgon! Och här ligger vi alla som i ett spindelnät? Kim som väntat legat längst vid kajen. Hela förmiddagen ror alla barnen runt i gummidingarna och har mycket roligt i vår lilla vik där dom ror runt liner och båtar. Christian klarar vår stora dinge galant. Vi bestämmer med ”L’Hydragon” och ”Räven” att gå vidare till Tersane Island och på e.m. vidare till Göceck för natten. Vi går först tillsammans med ”L’Hydragon” för Jean-Jacques ville diskutera något med Guy på ”Nuage” på ”CB;n”- kortvågsradion. Tar oss 45 min melllan höga berg och öar att gå till den mycket vackra viken på Tersane Island. Massvis av antika ruiner, Byzantine perioden.  Varm skön gemensam lunch i sittbrunn och därefter promenad upp på en liten kulle med härlig utsikt över halva Fethiye bukten. Men tyvärr stiger åter mörka åskmoln upp i nordväst och vi börjar höra mullrande på avstånd. Snabbt nerklättring och snabbt iväg ut ur viken som ej är skyddad för NW och N-vindar. 15 min ut från viken kommer den kalla vinden svepande, 5 min senare regn och kraftiga vindbyar, Ariel III kränger utan segel 15 grader konstant! Snabbt vita gäss där topparna blåser av, 25 m/s! Segar oss upp mot läsidan och tar ca en timme att gå 4 distans till Göceck och Patersen Bay där vi vet att det är lugnt och skyddat. Vilket det också är! Ankrar och drar båtarna tillsammans för att dricka te på Ariel III. ”Räven” kommer aldrig, vi vet inte vad som hänt? Lugn kväll, pizza-kväll, men det kommer en och annan turkisk fiskebåt utan ljus, hoppas dom ser vårt ankarljus!

Natten!!! Kraftiga vindbyar igen som sveper ner från bergen, börjar vid 12 tiden och gör hela natten orolig, lägger vid tre-tiden ut vårt andra ankare, känns bättre.

Rasmus också orolig, skriker i tre timmar, har ej varit sig riktigt lik sista två veckorna? Först ev maghistorian men sista veckan bra i magen och nu då? Öroninflammation! Ger P.C, näsdråpar och alvedon, Rasmus sover sen till kl 9 på morgonen!!!


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 16 mars - 19 mars

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com