Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 13 juni - 19 juli

<<< - >>>


Måndagen den 13 juni, Porto Servo, Sardinien, Italien.

På skälvande ben går jag och Christian för att få vår dom. Går masten att laga? Kommer vi att bli ruinerade? Kommer vi att kunna segla vidare?

Det ordnade sig till slut och varvet visade sig vara mycket proffsiga och inte alls så dyrt som vi befarat, tog några dagar sen kunde vi åter masta på och segla vidare. Vi gjorde åter ett kort stopp i Bonifacio som vi gillade förra gången när vi var där med Jörgen och Marie.  Därefter gick vi raka vägen mot Port St Louis och gick mestadels för motor över stilla hav, en hel del dimma, få båtar men kom fram den 24/6, midsommarafton, efter drygt 300 nm.

Åter låg masten på däck, medelhavsseglingen var oåterkalleligen slut, över, finito!  Vi fick ganska exakt 10 underbara, fantastiska, spännande månader. Vi sett en hel del men det finns mycket mer att upptäcka så det blir till att återvända, något annat är otänkbart.

 

 

Vi njöt förra året av medström på nedturen av Rhone men nu fick vi allt jobbigare motström upp till Lyon men sen allt mindre motström i Saone.  Vi gjorde olika långa dagsetapper och verkligen njöt av kanalturen, av vädret, av människorna. Vi gjorde 62, 18, 87, 48, 11, 51, 79, 57, 27, 5 km långa dagsetapper!

Efter Saone kommer vi in på den ännu lugnare ”Canal de L’est” och där mönstrar nya besättningsmedlemmar på; 

 

 

 

 

 

Fredagen den 15 juli, Canal de L’est, Frankrike.

Vaknade till regn, typiskt, idag när farfar och Peter skall komma!

Vi gick igenom första slussen snabbt innan frukost vid åtta-tiden för sen hade vi 10 km innan slusstrappan och vi kunde då passa på att äta frukost och kamma oss! Kallt, usch, tjock tröja! Det vilda landskapet borta, lite förstadsbetonat! Bi modigt badande i kanalen! Måste vara behövligt? Började så slussa nedåt, kändes annorlunda, tog 2-3 slussar innan det började fungera, skall nu ligga framme i slussen och fast tamp akterut! Kom kl 12 till sluss nr 8 där en kaj fanns där vi skulle lägga till och leta efter en bank i staden men alla banker stängda, klämdag!!! Vi slussade då ner de nästa 6 slussarna till en bikanal in till Epinal. En smal kanal där början gick bra men under en bro sa det pang, pang och dunk, dunk, vi hoppade några meter på en betongbottensokel till bron! Panik, vi satt hårt på! Tiden började bli knapp! Lage ett ankare runt ett träd, vi vaggade båten sida till sida och plötsligt var vi loss igen, lite konstigt men loss kom vi och fick backa en ½ km ut igen och lägga oss mellan sluss 14 och 15. Bra plats. Med en macka i handen och hjärtat i halsgropen cyklade jag snabbt de 4-5 km till buss/tågstationen. Kom fram 10 minuter för sent, men bussen hade ej ännu kommit, tur, men så plötsligt ser jag Far komma ut från tågstationen. Dom hade åkt tåg sista biten.

Stor bamseFamiljeKram!! Peter växt massor! Dom låste in sitt bagage och sen gick vi 2 km åt ”fel” håll till ”Mammut-Intermache” och handlade mat för 700 F, puh! Jobbigt! Hungriga! Trötta! Men far och Peter tog en taxi tillbaka och jag cyklade snabbt, efter en lång stund kom dom till slut, taxin bara kört lite fel? Det blev stor bul/kak-fest med te och Fanta i sittbrunnen. Lite ”julafton” med post, presenter etc. Härligt. Stor uppackning, stuvning! Sen började det så smått regna. Vi lagade festmåltid med kronärtskockor och köttbullar och snaps!!! Regnar än mer! Efter disk och röj, te och goda kakor igen, det öser nu ner! Stor bäddningsmanöver, alla fick var sin kudde!? Regnet vräker nu ner, slutar det aldrig?

Natten något stökig, jag skulle sova i förpiken med Rasmus, men omöjligt få plats, lade mig på golvet, sedan bajsade Rasmus mitt i natten! Sen skulle han ha sin välling, sen var jag rätt slut…

Lördagen den 16 juli.

Nåja ! Sov dock till ½ nio! OK! Resten av besättningen alla sovit gott!

Vi hade precis börjat med frukosten då slusskillen kom och sa att om 20 min fick vi gå igenom då kom det nämligen en peniche!? Typiskt! Men det regnar i alla fall inte! Vi börjar så nedslussningen och redan efter 2;a slussen går vi på grund på väg ut ur en sluss, och ½ meter lägre vatten är det sen mellan dessa två slussar, inte roligt, nervöst? Men sen var det normalt vattendjup igen och inga problem. Farfar, Peter och Christian cyklade mellan slussarna! Slussrutinen infann sig. Vi såg en svensk båt igen ( såg igår 3 st svenska båtar samtidigt vid sluss 14!). Vi åt en härligt god salladslunch i skönt väder i en aqueduct innan en sluss, slussvakten hade också lunch. Vi kom mer och mer ut från stad och bebyggelse. Lite regn på e.m. men mot kvällen började det ordna upp sig. Strax innan Bainville aux Mirois låg en stor ”Turning basin”, där vi kunde lägga ett häckankare och tre linor i land och i 45 grader mot kajen ligga riktigt bra och fint. PÅ andra sidan rann floden fritt och vilt. Enda störande momentet var en bilväg på andra sidan bassängen. Vid sex-tiden började vi förbereda årets godaste grill-kväll! Mycket goda kotletter, sallad och ris och ett gott, godare Beaujolaisvin.  Nu härligt varmt och ingen vind. Ser bra ut inför morgondagen. Christian på härligt kvällshumör som vanligt, bygger kojor mm, trots att kl är ½ 10 vill han ej gå till kojs! Stordisk och röj och sen gott te iland, varm och skön kväll, mysigt härligt!

Söndagen den 17 juli.

Vaknar efter lugn natt till mulet väder men ännu ej något regn. Äter en skön frukost och går vid 10-tiden iväg mot Moselle. Vi hade då 12 slussar kvar på Canal de Est. Fin sista bit på denna kanal trots att en stor väg följde kanalen. Gick bl.a. över en 125 meter lång aqueduct över floden Moselle. Mötte flera penicher, åt god lunch-omelett. Sen Regn, mycket regn, men sol-regntaket gör förtjänstfullt stor nytta, oundbärligt! Så kom vi till den 47;e slussen och den sista handvevade  på ett tag! Sen tog den kanaliserade floden Moselle över och först med 7 km kanal och sen flod och MEDSTRÖM!!! Dock mycket svag i början men ändå! Slingrar sig fram i en mycket vacker dalgång, ganska bred och fin, inga vägar eller byar, helt vild. Alla verkar trivas med det nya, flodkänslan, annorlunda jämfört med kanalfart! Första byn vi såg vid 18-tiden hade en fin grässlänt under och efter en bro, vi lade ut häckankare igen och snett mot strömmen och i lä. Vi låg jättefint med fin utsikt! Regnet hade upphört på e.m. så vi åt en stor gulaschgryta i sittbrunn. Alla tog en liten promenad i den lilla byn Pierre-la-Treiche. Te i sittbrunn, njöt av lugn skön kväll.

Måndagen den 18 juli, Moselle.

Vaknade av att det inte regnade! Efter frukost (inget färskt bröd trots farfars försök), spelade vi först alla brännboll på grässlänten, god motion! Kom iväg först vid elva-tiden.

Köpte smör etc. på en campingplats vid Liverdun, och i Pompey var Bi och jag på ett Supermarket, fattades där 3 F ?? det betalade en gammal fransk dam, en ”cadou”, fantastiskt vänligt! Iväg igen, fick på e.m. sällskap av två penicher i två slussar, jobbig slussning. Idag har det varit mycket städer och industrier, inte lika fint som igår. Kom fram till Pont-a-Mousson vid sextiden och strax norr och på östra sidan låg lite vild natur och åter la vi ut häckankare och gick fint in. Christian, Rasmus, Farfar och Peter gick iland och byggde en koja innan tjurarna kom och dom jagades ombord igen! Soppa och pannkakor i sittbrunn, vädret känns mer och mer lovande, skön början på denna kväll med fin utsikt och allt,,, MEN!!!??

Hade tidigare på dagen upptäckt att toan ej fungerade som den skulle, första gången detta år, så jag satte igång, med det ”skitigaste” äckligaste, jobbigaste etc. jobb detta år!!! Toaslangen, utsuget var helt igenkorkat av kalk! Närmare beskrivnin g gör mig bara illamående! Kl 12 färdig, en behövande dusch, fastän kallt, kallt! Deprimerande! Ny slang måste inköpas, bytas imorgon. Stöp i säng!

Tisdagen den 19 juli.

Sov som en stock! Åt en snabb frukost och sen gick vi in till en mycket fin kaj i en mycket fin stad ( Pont-a-Mousson) i ett sagolikt fint väder! Typiskt just idag kom det fina vädret, lite kompensation kanske. Peter och jag cyklar upp till det mysiga cebtrum, hittar snabbt en stor järnhandel, och köpte 3 meter slang och en polygrip. Dom tog VISA kort och vi cyklade tillbaka och hämtade Bi med kortet, men sen när vi kom tillbaka visade det sig att deras data ej tog vårt kort och ”patron” vägrade serva oss manuellt, vilken typ!  Så jag fick gå iväg till en bank och växla svenska till franska (100svk = 95F) och sen kunde jag äntligen börja arbeta igen. Först stor STOR-sanering med klorin! Nya hål för slangen, allt passade bra och fungerade till slut! Dock mycket sidojobb, torka upp i många olika fack, hänga ut alla mina fuktiga kläder igen! Hade dock en mysig picknick, macklunch i gröngräset på filtar. Farfar tvättade kläder, jag röjde och vi jobbade hårt fram till kl 14.45, sen kastade vi loss! Skönt! Bi och Rasmus sov! Vilket underbart väder vi har idag. Varmt och skönt och bra torkväder. Vi slussade hela dagen med ”Helmuth”, tysk stor pråm, inga problem idag, fungerade bra tack vare hygglig skeppare och bra gastar på Ariel III. Fortsatt lite jobb under gång med sanering, stoppa in vattensäcken etc. Stort barnbad i sittbrunn! Kom igenom stora staden Metz på kvällen och första byn efter Metz var Malroy. Där fanns en segelbåtklubb för kölbåtar, låg ca 30 st med masterna på!? Vi gick in med häckankaret ute mot en mastkransbrygga, fick gärna ligga här för trevliga franska seglare! Alle man i plurret, i spat! Stort kvällsbad och tvättning. Pyttedusch efteråt. Rasmus hade öppnat och nästan tömt hela den varma duschen tidigare. Underbar, varm solnedgång och Stroganoff i sittbrunnen. Flera penicher passerar, en och annan ger lite svall. Detta underbara väder får gärna fortsätta men….!?

Te och Kaka och mysig kväll/natt, sen sov alla gott!


Startsidan > Medelhavet 1987/88 > Innehåll > 13 juni - 19 juli

<<< - >>>

 

arielfyra@hotmail.com