Från Maldiverna till Oman.

 

 

Ariel IV 2001-02-25

 

 

Resebrev 137: Från Maldiverna till Oman

Fyra dagars segling ut från Maldiverna fick Eric sjuksamtal, nästan samtidigt från två båtar. Tineke på holländska "Gabber" led av infektion i ett avrivet insektsbett på benet. Som så ofta i tropikerna hade infektionen spridit sig och gått djupt in i köttet. Utan rätt sorts behandling kan en sådan infektion vara livshotande. "Gabber" seglade hundra sjömil framför oss men bestämde sig för att vända. Ett svårt beslut är det, att orka segla tillbaka, över redan inkämpade sjömil, bort från målet. David på canadensiska "Synchronisity" kunde inte gå, på grund av ett liknande sår som Tinekes. Han hade dessutom fått feber och kunde inte klara sina vakter. Nästa dag mötte vi upp med "Synchronisity" som kom bakifrån och "Gabber" som kom framifrån. Först den ena och sen den andra kom långsides med fendrar längs hela båten och hämtade upp doktor Eric. Under tiden avancerade jag till kapten på "Ariel IV". Med min duktiga besättning; Rasmus och Jens var det lätt. Båda patienterna blev omsedda och fick antibiotika. Båda båtarna hade massor av mediciner ombord men ingen visste säkert vilken som var den rätta. Tineke var lättad. Hon visste vad en sådan infektion kan leda till. Davis på "Synchro" fick sova en hel oavbruten natt medan hustrun Mary och barnen hjälptes åt med nattvakterna.

Idag är en söndag. Mary fyller fyrtio år. Hon hade bestämt sig för att inte visa sina barn hur besviken hon egentligen kände sig, över att födelsedagen skulle infalla under en översegling. På en nolledag vill man gärna fira extra mycket, med goa vänner. Marys barn var oroliga för hur familjen skulle kunna fixa en speciell födelsedag mitt på havet. Vid ettiden åkte Eric, med Jimmy från "Gabber" utklädd till kung Neptun, över till "Synchronisity" på spegelblankt hav, och hämtade den förvånade Mary. I dingen mellan de tre båtarna, åttahundra sjömil från Maldiverna och fyrahundra från Oman, dubbade Neptun Mary till fullbliven vuxen. Kung Neptun kan både det ena och det andra. Hon avlevererades i sina svettiga dagochnatt överseglingskläder till "Ariel IV" där champagne väntade. Två festklädda döttrar anlände med utrustning och vi duschade Mary med så mycket vatten hon önskade, vilket är en otrolig lyx på översegling. Därefter fick hon massage på fördäck samt diverse krämer och make up i Ariel IV:s franska skönhetssalong. Sedan hände det otroliga att två båtar övergavs drivande mitt på Indiska Oceanen och besättningarna kom över till oss med ballonger, presenter och tårtor. I flera timmar sjöng vi och festade medan båtarna i lätt bris sakta drev lite hit och dit. Konstigt nog stannade de nära varandra. I solnedgången var det lätt att ta dingen hem. Mary sa att "det här blir nog den mest fantastiska födelsedagen i hela mitt liv." För alla oss som var med kommer känslan av den unika upplevelsen alltid att finnas kvar.

På kortvågsnätet under kvällen kom förfärliga nyheter från båtarna framför oss. Amerikanska "Ocean Swan" och "Shady Lady" har blivit överfallna av pirater utanför Yemens kust. "Ocean Swan" bogserade "Shady Lady" som fått motorproblem. En bit bort ensamseglade "Mi Marra". En lokal båt prejade "Ocean Swan" och "Shady Lady". Båda sände förtvivlade ut Mayday på VHF och kortvågsradions nödkanaler, men fick inget svar. Pirater sköt i luften med k-pistar, hoppade ombord på segelbåtarna och samlade under hot, ihop allt löst av värde. Solceller, ankare, kikare, navigationsinstrument, cd-spelare och skivor, bandspelare och band, radio, kameror, ficklampor och personliga småsaker. Med kniv mot halsen tvingades seglarna att plocka fram pengar. "Mi Marra" kunde inte göra någonting. Bara titta på. Två lokala fiskebåtar tittade också på. Ingen blev skadad men de drabbade besättningsparen blev djupt chockade. Myndigheter i Aden, Yemen har visat sig hjälpsamma och kan kanske fånga in piraterna. Men även om "Ocean Swan" och "Shady Lady" kan få tillbaka en del av sina tillhörigheter, kommer de sent över den känsla av förnedring och skräck som banditernas intrång i deras hem innebar. Hela seglargruppen i Oman, är i uppror och man undrar hur vi ska komma över de piratfarliga vattnen in i Röda Havet. Någon hade begärt eskort förbi, av marina skepp från Djibouti. Det skulle kosta 600 000 kronor. Diskussionsmöte är utlyst på stora katamaran; "Soulmate", i Salalah, Oman om fem dagar. Tre liknande piratdåd har genomförts i yemiska vatten under året. I mars infångade myndigheterna ett gäng pirater. De hängdes.

Här på Indiska Oceanen har nu "Gabbers" motor gått sönder och vi turas om med "Synchro" att bogsera, när det är stiltje och vi inte kan segla. överseglingen kommer nog att ta uppemot tolv dagar. I hård vind seglade vi över hela Atlanten på elva dagar. Stilla Havet korsade vi i mycket lätta vindar, liksom här, på tjugoen dagar. Dygnen tickar förbi med skola, hushållsarbete och båtbestyr. Varje dag under våra vakter gläds vi åt flygfiskar, delfiner, svärdfisk och val. Jens fångade en meterlång guldmakrill. En trött fågel vilade på däck. Varje natt är stjärnehimlen lika hög och underbar. Södra Korset i söder, Karlavagnen i norr och Orion rakt över huvudet. Varje efternatt kämpar vi hårt när ögonen vägrar att hålla sig öppna och huvudet ramlar ner. Vi fick ett mail från en seglarfamilj på Fidji. De hälsade från "Gayle, Charlie och piraterna." Vi tyckte inte det var roligt.

Birgitta Boye-Freudenthal


arielfyra@hotmail.com

Webskötaren

Indexsidan

Nästa resebrev