Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 8

<<<>>>


Ariel IV 14 juli 2004

Bergen

Regnet öser ner. Kulingen tjuter i riggen ovanför oss. Vi sitter sju personer runt stora bordet i salongen i kajutan. Fotogenlampan ger ett mjukt behagligt ljus och dessutom förvånansvärt god värme. Ariel IV har fått nya dynor inför Nordpolenseglingen, i mild lagunfärg och en ny mjuk matta. Vi sitter ombonat och skönt. Det står en vegetarisk gryta med grönsaker och linser på bordet framför oss. En av våra fyra ”paying crew” den här veckan, är vegetarian och har försett oss med nya idéer i köket. Systemet med betalande besättning har hittills fungerat över förväntan väl. Det handlar inte om charter och att vi själva ska stå för segling och mathållning utan om kompisskap och lika fördelning av alla jobb. Våra gäster har innan påmönstring skrivit till oss lite om sig själva och vi har inbjuda dem som vi tyckt har liknande grundinställning till livet och segling som vi. Ännu har vi inte tackat nej till någon. Den här veckan seglar vi med Henrik och Tina från Malmö, Kirsten från Mölletrakten och Jens kompis Alexander. De första veckorna med betalande besättning, trevade vi oss fram i hur vi ska förhålla oss till människor vi aldrig träffat förr, så nära inpå som i de 15 meter som Ariel IV består av. Med en gemensam toalett och 150 kvadratmeter segel på 25 meter mast att ha hand om tillsammans. I vårt eget minimala hem. Det har visat sig gå väldigt bra. Våra tillfälliga besättningsmedlemmar har hittills blivit mer som kamrater än som okända betalande. De har lärt sig hur båten fungerar och kunnat hjälpa till med det mesta. Och det kanske allra viktigaste är att vi har kunnat ha roligt tillsammans.

Det nuvarande busvädret kan vi acceptera utan större klagomål efter en härlig vecka med mest sol, även om temperaturen har legat kring trettongradersstrecket i luft och vatten. Baden har varit ytterst snabba. Jens och Alexander badade med våtdräkt och plockade upp en tre decimeter stor sjöstjärna från åtta meters djup. Pojkarna simmade och snorklade i nästan en halvtimme utan att frysa. Vi seglar i ytterskärgård norr om Bergen. Vattnet är oerhört klart och undervattensfloran lever och ser ut att frodas helt orörd av människopåverkan. Gigantiska tångruskor formade som älghorn och mångmeterlånga decimeterbreda gräs vajar som skogar under oss när vi lagt i våra två kajaker och paddlar runt öar och in i små lockande vikar där Ariel IV inte får plats. Kajakerna har tillfört vårt långfärdseglande nya möjligheter att se små och nära ting. Att avslappnat följa med en dyning in över grund strax under ytan och på nära håll följa vattnets rörelser och undervattensliv. 

Bergen, Norges andra stad med omkring 230 tusen invånare, lämnade vi med ett splittrat intryck. Dels är staden en fantastisk del i ”The World Heritage”, det historiska världsarvet, genom sin välbevarade kärna runt hamnen av mångfärgade handelshus i trä från sjutton- och artonhundratalet, ett överdådigt generöst fisketorg och en inramande gördel av blånande fjälltoppar. Vi kunde lätt föreställa oss hur Herbjörg Wassmos, Dina vandrade omkring i den stadsmiljön. Men å andra sidan är dagens Bergen präglat av besökande kryssningsfartyg. Jag sökte i en handarbetsaffär efter träbrickor att väva vikingatida band med. Där fanns bara högar med norska tröjor och lusekoftor med spännen, i tusenkronorsklassen. Jag hittade mina brickor i en folkdräktsaffär i utkanten av staden.

I hamnen låg ett tiotal långfärdsseglare från Holland, USA, Nya Zeeland, Storbritannien och Sverige. Utanpå oss förtöjde en norsk båt med en pappa och fyra barn mellan tio och sjutton år ombord. Vi bjöd över dem för att få tips om goda hamnar och intressanta seglingsområden norröver. Det slutade med att ungdomarna pratade på svensk/norsk och spelade kort till klockan ett på natten och vi blev inbjudna till familjens hem i Aalesund om några veckor. Mamman i familjen dog för ett år sedan och pappan har köpt segelbåten som ett sätt för familjen att känna att man hör ihop och fortfarande kan göra roliga saker tillsammans.

En dag for vi på utflykt och fick uppleva Norge i ett nötskal. Först med tåg varifrån vi förväntade oss få njuta fantastiska fjällvyer. Visst fick vi se vyer men bara några sekunder i taget innan tåget for in i en tunnel. På två timmar tog tåget oss igenom fyrtiosju tunnlar. I Myrdal bytte vi till den berömda Flåmbanan som tog oss ner från 900 meter bland snöklädda toppar till havsnivå.  Rallarna behövde en hel månad för att anlägga en meter av den järnvägen. Under den vådligt branta färden nerför såg vi forsar som bröt fram ur klippor eller rann nerför fjällbranter, ursinnigt forsande forsar och snälla smala långa vattenfall, rinnande fräsande vatten överallt. Vid slutstationen i Flom väntade en färja som tog oss genom två av Sognefjordens yttersta smala fingrar till Gudvangen. Höga majestätiska fjällväggar tätt inpå oss, orörd bergsnatur, betande klippgetter, här och där små jordbruk som klänger på branterna. Hö som slås med lie och hässjas enligt gammal metod. Inga maskiner kan köra på de sluttningarna. En mycket stor del av Norge är glesbygd. Vi hoppas att Norge har råd till en generös glesbygdspolitik så att fjälldalar och skärgård kan fortsätta att leva.

Birgitta och Eric Boye-Freudenthal


Startsidan > Mot Nordpolen > Resebrev > Resebrev 8

<<<>>>

 

arielfyra@hotmail.com