Startsidan > Mot Nordpolen > Första etappen

FÖRSTA ETAPPEN, 1000 sjömil på 10 veckor.

Start på Råå (Helsingborg) med två längre havsseglingar, via Skagen där vi storbunkrar, till norska Mandal, på en vecka. Därefter vidare längs kusten mot Stavanger, för att fira Midsommar och ta emot en ny besättning inför nästa etapp mot Bergen. Stavanger är Norges fjärde största stad, med gammal träbebyggelse och sardinfabriker. Några timmars segling österut in i Lysefjorden finns den spektakulära Preikestolen, en 600 meter hög lodrät klippa som stupar rakt ner i fjorden. Spännande vandringar med vandrarskor och ryggsäck.

Sedan är det i stort sett bara inomskärssegling norrut mot Bergen. Vi seglar längst ut, längs ett band av intressanta småöar med levande kustsamhällen.

Bergen är en av Norges kanske mest besökta turistorter. Ett fantastiskt sätt att ta sig dit från Oslo är via en av världens vackraste järnvägsresor över naturreservatet och högplatån Hardangervidda, en cirka 6 timmars resa.

Från Bergen avgår dagligen Hurtigrutten som sju dagar senare når Kirkenäs vid den ryska gränsen. Det är inte underligt att Hurtigrutten varje år koras till ”Verdens Vakreste Sjöreise”.  www.hurtigruten.com

Att vi nu seglar i Hurtigruttens kölvatten innebär att besättningar kan möta upp och mönstra på Ariel IV i otaliga hamnar längs hela kusten. Det är inte dyrt och tillresande seglare får en unik upplevelse på köpet.

Norr om Bergen ligger Sognefjorden, Norges längsta (204 km) och djupaste (1308 meter) fjord. Därefter passerar vi Florö, som är Norges västligaste plats, ett pittoreskt fiskesamhälle på gränsen till ”storhavet”. 10 mil inåt land ligger Norges största glaciär ”Jostedalsbreen” som är omkring 2000 meter hög. Bara isen är 400 meter tjock.

Efter Florö seglar vi en bit över öppet hav, det beryktade ”Stadhavet” innan vi kommer inomskärs igen och angör det fina samhället Ålesund. Ålesund är uppbyggt av många vackra trähus på en halvö med långa slingrande kajer. Utanför Ålesund kan vi, om vi har tur, se Kaskelottvalarna  hoppa, och kanske höra deras sånger från vattnet. Ovanligt är det inte heller att stöta på en flock späckhuggare med sin karakteristiskt hängande ryggfena. Den som är fågelintresserad kan få sitt lystmäte tillfredställt. I Nordland kan vi se havsörn dagligen, med god sikt och lite tur.

Efter ytterligare en dagsresa angör vi kuststaden Molde och därifrån är det inte långt till ”Trollstigen” och ”Trollhatten” som är värt några dagars utforskning och vandring.

Innan vi är framme I Kristiansund kommer en andra kort havssegling, över ”Hustadvika”. Om vädret tillåter kan vi besöka den speciella och vackra ön Grip, ett par timmars segling rakt ut i havet västerut.

Trondheim ligger här, en bra bit inåt land men vi håller oss istället i kustbandet och fortsätter mot Rörvik och framför allt ”Sör-Gjäslingan”, skärgården med alla dess  fiskebyar. Norr om Rörvik på gränsen till Nordland Fylke ligger ön som beskrivs i Lonely Planet som ”the wild and beautiful, desert like Wild West red serpentine island of Leka”.

På långt håll ser man ”Torghatten” ett gigantiskt hål i fjället, på en liten ö söder om Vega. Det är ett måste att vandra igenom hålet kring midnatt och helst vid nymåne.

Lika kända som Trollhatten är ”De syv söstrarna”, sju fjällmassiv som passeras strax innan vi korsar polcirkeln vid ön Vikingen eller ”aka Polarsirkelöya”. Vi seglar nu in i midnattsolens förtrollade land. Då passar det bäst med solglasögon kring midnatt för den som styr norrut mot solen som alltid lyser. Den lyser med ett speciellt sken som inte går att jämföra med något annat egentligen, men jag tänker på det tropiska solnedgångsljuset. Nu behöver vi inte längre sova och kan ta tid på oss och gå in i ”Saltfjellet-Svartisens Nasjonalpark” som är Norges andra stora glaciär och som sträcker sig ända till ”svenskegrensen”. Från 1500 meters höjd löper Svartisens glaciär ner till havsytan och är den lägst liggande glaciären i Europa förutom på Spetsbergen och Island. Vi kan segla in och ankra strax nedanför isen. Här finns otaliga vandringsmöjligheter och daglig bussförbindelse med Bodö.

En dagssegling söder om Bodö ligger den vackra och trevliga kommunen Gildeskål med liten skyddad hamn. Utanför ligger ön ”Sörfuglöya” känd för sin vackra natur som medfört att filmer har spelats in här. Husen ligger spridda på en liten platå, kringrända av höga spetsiga fjälltoppar, rikligt med örn, stränder och sandbottnar som mer liknar Karibien. Det azurblå vattnet har klar sikt på upp till femton meters djup. Efter att alla sommargäster och fritidsbåtfolket lämnat ön bor en frisk, gammal dam ensam kvar på vintern. En gång fanns skola, affär och post på detta gamla ”Handelssted”.

Med lite fantasi kan man än idag, när man vandrar omkring på dessa otaliga öar längs Norges långa kust, förflytta sig hundra år tillbaka i tiden då sillen gick till och samhällena levde. Då skapades en stor del av Norges själ som stod sig ända tills man fann olja i Nordsjön. Nu finnes starka krafter (ekonomiska) som vill bygga ett gigantiskt oljefält strax utanför Lofoten med allt vad det innebär för miljön i havet och på land, och Lofotens magi kommer att försvinna.

Några timmar innan årets seglats är till ända passerar vi utanför ”Saltströmmen”. Tre km lång och 150 meter bred är den världens största malström med sina tjugo knops ström och 400 miljoner kubikmeter vatten som passerar vid varje ebb och flod, dvs var sjätte timme!

När vi angör Bodö kan vi se ”Lofotenväggen”, cirka 30 sjömil ut på andra sidan Vestfjorden, med öarna Röst och Väröy längst ut i havet.

Lofoten blir starten på nästa sommars äventyr. Lofoten är magiskt vackert och maten finns i överflöd i havet. Det skall spännande…

Välkommen med på turen!

Birgitta och Eric Boye-Freudenthal


Sörfuglöy, foto Trygve Förde


Startsidan > Mot Nordpolen > Första etappen

 

arielfyra@hotmail.com