Startsidan > Filippinerna - Sydafrika

Filippinerna - Sydafrika 2017

Efter att ha tillbringat halva 2016 i Sverige under orkansäsongen på Filippinerna med släkt och vänner, jobb och resor återkommer vi till vår båt i Marinan i Davao på Filippinerna kring förste mars. Våra ursprungliga planer att segla runt en hel säsong på Filippinerna och sedan ner till Indonesien via Borneo blev inte längre aktuell efter flera uppmärksammade kidnappningar och halshuggningar av bl.a 3 seglare från vår marina.Vi kommer därför att snarast segla ner till lugnare vatten i Indonesien och fram för allt lägga mer tid i Raya Ampat som lär vara ett paradis för dykare med fantastisk natur. Om än med svåra ankringsplatser på stora djup. Vi kommer att befinna oss en längre tid kring ekvatorn med allt vad det innebär av regnskurar, squalls med eller utan starka vindar, men förhoppningsvis också en del stekande sol..Efter Raya Ampat går vi sakta mot Bali, först via Ambon bland de berömda ”Kryddöarna”, sen via småatoller innan vi kommer ner till Flores och Komodo där vi hoppas ha tid att stanna i Labua Bajo för att dyka och åter träffa Komododrakarna.

Sen har vi 250 nm kvar till Bali längs med Sumbawa och Lombok’s norra kuster.

Bali besökte vi på vår första jordenruntsegling 2000 tillsammans med barnen och vi hoppas på samma fina upplevelser nu som då. Vi kommer att stanna ett par veckor för att proviantera och förbereda oss och båten för de långa seglingarna över Indiska Oceanen.

Första stoppet blir Christmas Island ca 575 nautiska mil. Både Christmas Island och nästa ö eller atoll Cocos Keeling ca ytterligare 550 nm längre västerut tillhör Australien administrativt.

Därefter kommer den långa etappen bort till antingen Rodriguez eller kanske direkt till Mauritius beroende på när vi närmar oss då Jens redan står på kajen på Mauritius och väntar på oss. Jens kommer att segla med i ett par månader upp till Madagaskar.

Men först skall vi utforska Mauritius och kanske också Reunion innan vi seglar över till Madagaskars östkust för att sedan runda norra udden, Cap D’Ambre i oktober. Vi har drygt en månad på oss segla runt på nordvästkusten av Madagaskar innan orkansäsongen startar här i november.

Då drar vi oss sakta söderut, över till Mozambique och vidare söderut mot första hamnen i Syd Africa, Richards Bay.

Därefter gäller det att hålla noga koll på alla vädersystem och prognoser då man rundar Godahoppsudden. Det finns bra säkra hamnar med några hundra sjömils avstånd, Durban, Port Elizabeth m.fl. det gäller att verkligen tajma in vädersystemen här annars kan det gå riktigt galet. Men förhoppningsvis kan vi förtöja Ariel IV tryggt och säkert i Cape Town eller i Hout Bay för att ta flyget hem och fira jul.När och hur vi återvänder till Cape Town får tiden utvisa, vi letar fortfarande efter ett bra varv där vi kan sandblästra och måla om framförallt däcket. Så 2018 är än så länge bara lösa planer, men efter Sydafrika blir det Sydamerika där vi skall lära oss dansa tango, det har i alla fall Birgitta bestämt.

Tidsplan

2017 – Filippinerna (mars) - Indonesien (april till Juli) - Christmas Island (Juli) - Cocos Keeling Island (Juli) - Rodriguez Island (augusti) - Mauritius (augusti) - Reunion (september) - Madagaskar (oktober till november) - Mozambique (november) - Sydafrika ( December - …?)

Rutt

Karta kommer inom kort.


Startsidan > Filippinerna - Sydafrika
 

arielfyra@hotmail.com