Startsidan > Alaska, Kanada, USA och Mexico > Tidsplan


Tidsplan 2013 - Kanada, USA västkust och Mexico

Ariel IV fortsätter på sin seglats och äventyr 2013 och 2014 och på vår andra jordenruntsegling med att segla från Vancouver i Kanada, via den amerikanska västkusten ner till Mexico.

Våra preliminära planer är att vi efter ytterligare en vinter hemma i kylan i Sverige sommaren 2013 återvänder till Ariel IV i Bellingham, norr om Seattle, USA, där hon nu ligger på land. Efter en lite större översyn, uppdateringar och service av Ariel IV i Bellingham, så börjar vi med att utforska området i och kring Vancouver (1) och Vancouver Island innan vi styr ut på Stilla Havet. Vi vill se mer av GulfIsland (3) och även San Juan Island (4) i USA, men även kanske hinna vandra lite på Vancouver Island, West Coast Trail (2) lär vara en höjdare i världsklass.





I början av september börjar seglingen söderöver längs USA's västkust ner mot Kalifornien och ett allt varmare klimat. Dom förhärskande vindarna längs västkusten är oftast nordliga och därför hoppas vi på fin segling söderöver med mestadels akterliga vindar.

Utifrån väder och vind blir det förmodligen en nonstopsegling till San Francisco. En segling på ca 800 sjömil, en segling som kommer att ta mellan 6-8 dygn.

Eller så blir det ett eller ett par stop längs kusten, längs Washington, Oregon och Californias kust. Floderna och hamnarna längs västkusten kan dock vara lite trixiga att angöra vid pålandsvind, så väder och vind får avgöra.



USA västkust har mer att erbjuda än vad man först tror när man tittar på ett översiktskort men första riktigt stora höjdpunkten lär blir att segla in mot San Francisco (5), under Golden Gate bron, och förbi den kända och ökända f.d fängelseön Alcatraz (5).



Söderut längs Kaliforniens kust finns öar och naturreservat och fina ankringsplatser innan vi kommer ner till San Diego (6), och gränsen till Mexico, ca 400 sjömils segling söder om San Fransisco. Här samlas en massa långseglare från Kanada, USA och andra nationer om hösten för att invänta slutet på orkansäsongen i Mexico i månadsskiftet mellan oktober/november.



Oron i Mexicos norra och inre delar och i de stora städerna undviker vi helst och seglar istället ner längs den långa halvön Baja California som är ett seglingsmecka för långseglare. Kanske kommer vi att delta i det populära "Baja Ha-Ha cruisers rally" (7) som seglas från San Diego ner till Cabo San Lucas (8) i Mexico varje år, ca 700 sjömil långt. 175 båtar anmälda i år, flera svenska båtar som varit med beskriver ett härligt rally med många aktiviteter, väldigt socialt och med en relaxed attityd. Rallyt går av stapeln strax efter att orkansäsongen är över i Mexico i slutet av oktober.



Väl i Mexico är tanken att insupa atmosfären, njuta av den mexikanska maten och musiken, men också dyka, snorkla, paddla, fiska svärdfisk eller Marlin och möta naturen och djuren som Baja California är så känd för. Sköldpaddor, valar och hela det marina livet (9).

Hemingway skrev boken den "Gamle o havet" i Key West i Florida men bokens berättelse kunde mycket väl utspela sig här i Cabo San Lucas. Det finns en bar som heter "Hemingway bar" och på denna bar kan man dricka Hemingways favoritdrink "Papa Doble".

Här kring Cabo San Lucas och upp mot La Paz kommer vi sedan att fira jul och nyår med sol och bad. Tanken är att fram till när nästa orkansäsong som börjar i maj 2014, segla och upptäcka Mexico till lands och till sjöss. Därefter försöker vi hitta en trygg och säker hamn eller marina norr om orkanbältet där vi kan lämna Ariel IV och åka hem under sommaren 2014. Kanske seglar vi då på semester till Bohuslän med vår lilla gula IF, "Trossen".

När så även denna orkansäsong blåst över i oktober 2014, återvänder vi igen till båten och gör klart skepp för nästa segling och större äventyr. Tanken är då att sätta kurs rakt västerut, ut i Stilla Havet igen, dit vi mest av allt längtat sedan vi sist seglade där med hela familjen för knappt 15 år sedan. Första anhalten blir Hawaii, en drygt 2000 sjömil segling i passadvindsbältet. Och där skall vi sedan dansa hula-hula…




Inspirerande hemsidor

1; Vancouver; http://www.vancouvertourist.com/

2; West Coast Trail, Vancouver Island; http://www.pc.gc.ca/pn-np/bc/pacificrim/activ/activ6a.aspx

3; Gulf Island, Vancouver Island; http://www.gulfislandsguide.com/

4; San Juan Island, WA, USA; http://www.visitsanjuans.com/

5; San Francisco; http://www.sanfrancisco.travel/
http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Resmal/Nordamerika/USA/San-Francisco/Darfor-San-Francisco/
http://www.alcatrazhistory.com/

6; San Diego; http://www.sandiego.org/

7; Baja – HaHa rally; http://www.baja-haha.com/index.html

8; Cabo San Lucas, Mexico; https://www.google.no/search?q=cabo+san+lucas&hl=sv&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa
=X&ei=neaHUNfyKc6L4gTv_YDICA&sqi=2&ved=0CEUQsAQ&biw=1280&bih=928

http://www.mexfish.com/cabosanlucas.htm

9; Hemingway; http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_gamle_och_havet
http://www.svt.se/dokumentarfilm/expedition-den-gamle-och-havet


Tidsplan

3 juni- Flyg till Bellingham, båtfix

1 juli – 14 juli Vancouver Island, segling

15 juli – 4 augusti Vancouver

5 augusti – 1 september Vancouver – Gulf Island – San Juan Islands.

19 – 25 augusti; Vecka 34 - West Coast Trail

1 september - Avsegling Viktoria, Vancouver Island

15 september – Ankomst San Fransisco, Kalifornien

1 oktober – Ankomst San Diego

27 oktober – Avsegling San Diego och Baja HaHa Rallyt

10 november – Ankomst Capo San Lucas, Mexico

15 december – Ankomst La Paz



Tidsplan 2012 - Kanada och Alaska

Sommaren 2012 seglar vi i Kanadas fantastiska vildmark, i en av världens vackraste och mest spännande farvatten, i British Columbia, eller som alla säger "BC". Liksom sommaren 2011 kommer de stora upplevelserna att handla mycket om de vilda djuren vi hoppas få se på nära håll, svart- och brunbjörn (grizzly), varg, vithövdad havsörn, sjölejon, säl, knölval, späckhuggare och många andra. Det vi inte ser från Ariel IV's däck utforskar vi under vandringar på de "trails" som finns, paddlande i våra två kajaker eller i gummibåten.

Birgitta och jag Eric lämnar USA och Ketchikan i Alaska och seglar ner till den kanadensiska staden Prince Rupert och klarerar in i Kanada medan vi väntar på sommarens första gäster.


Period 1

Tid: Vecka 26 och 27, från den 23 juni till den 7 juli.
Sträcka: Från Prince Rupert, BC, Kanada till Port Hardy, Vancouver Island, Kanada. Ca 250 sjömil.

Påmönstring i Prince Rupert lördagen den 23 juni, bunkring och avsegling söderut, först mot den berömda nationalparken " The Fjordlands Recreational Area", (http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/fiordland/) känd som det vackraste naturområdet i BC. På vägen finns flertalet "hotsprings" bl.a kända "Bishops Bay" ett måste, för att bada och koppla av i, och har vi tur kommer knölvalarna in i viken och gör oss sällskap.



Det finns ett några indianbyar på vägen att besöka men mestadels ligger vi i vackra ankarvikar och har vildmarken, djuren och hela härligheten för oss själva. Att uppleva stillheten i vildmarken är magiskt och få förunnade. Glaciärernas smältvatten resulterar i spektakulära vattenfall men vattnet är oftast varmt nog för ett dopp.

Om ankarplatsen i Butedale på Princess Royal Island står det i vår pilot, dvs. guide-bok följande: "Spectacular waterfalls, good fishing, grizzly bears can be seen on the extensive sand banks, trail to a lake with good fishing, Remains of an Indian summer village was located here". Hur många ankarplatser finns med en liknande beskrivning och vem kan låta bli att stanna här? Inte vi!



Har vi samma tur med fiskelyckan som sommaren 2011 så kan vi äta nyfångad färsk lax, eller hälleflundra, så ofta vi önskar.

Port Hardy på norra Vancouver Island beskrivs som "liten och mysig" i guideböckerna. Här finns flygplats med dagliga förbindelser med Vancouver och även färjeförbindelser med fastlandet.


Period 2

Tid: Vecka 28 och 29, från den 8 juli till den 22 juli
Sträcka: Från Port Hardy, Vancouver Island till Vancouver, ca 200 sjömil.

Vi avseglar från Port Hardy efter proviantering på måndagen och går ner till området innanför Malcolm Island kring Port McNeill. Här utanför vandrar späckhuggare, "killerwhales" söderut ner till området kring Robson Bight och Telegraph Cove och här finns de världsberömda stränderna där späckhuggarna ger sig själva massage på de runda stenarna på grunt vatten. I samma område finns Cormorant Island och Albert Bay som är Vancouver Islands centralort för indiansk kultur och historia.



På vägen passerar vi den ena marina nationalparken efter den andra, först Octupus Marin Park (http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/octopus/).

Strax söder om den ligger den största och kanske mest populära, Desolation Sound där man kan spendera en hel sommarsemester i otaliga ankarvikar (http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/desolation/).
I en seglarbeskrivning står det följande om Desolation Sound: "Desolation Sound is one of the most spectacular cruising grounds in British Columbia or perhaps the entire world. This area at the northern end of the Sunshine Coast boasts the steepest drop from mountain tops, soaring as high as 7875 feet, to the depths of the ocean floor as deep as 2500 feet. Turning the corner of Malaspina Peninsula into Desolation Sound reminds us of our Alaskan travels with its grandeur and unending vistas. Glacial melt is seen in the numerous waterfalls in these fjords but the seawater temperatures are warm enough for swimming for the not so timid. July and August are high season with June and September finding the bays and anchorages much less crowded. With a Canadian license, you can harvest oysters fresh off the beach to throw on the barbeque."

Söderut från Desolation Sound seglar vi längs Vancouver Islands kust som också kallas " Sunshine Coast" ner mot Vancouver, där vi ankrar mitt i den vackra sjöstaden omgiven av snöklädda berg. Det kommer att blir en värdig avslutning av vårt tre åriga Alaska äventyr.

På bryggan i Vancouver väntar goda vänner från båten "Syncronicity" som vi seglade tillsammans med från Australien till Medelhavet 2001 under vår jordenruntsegling. Att ses igen efter mer än 10 år känns extra stort känslomässigt. De kan ge oss alla tips om Vancouver.

Efter någon vecka i Vancouver kommer vi att segla Ariel IV över till Vancouver Island och lägga båten där för nästa vinter och åka hem och planera fortsättningen på våra äventyr 2013...


Att tänka på och veta innan avresan

... att kanske passa på och se lite mer av det fantastiska Alaska och Kanada när ni väl är där på andra sidan jordklotet. Det finns massor att se och göra, framför allt för den som vill vandra eller paddla.

... att planera flyg i god tid och med lite marginal, framförallt vid hemresan.

... att detta är en preliminärplanering och efterhand dyker det sannolikt upp fler spännande platser vi vill besöka, idéer tas tacksamt emot.

... att vi någonstans på vägen har chans att möta två andra svenska segelbåtar med våra gamla goda vänner. Långfärdsseglarmöten är alltid höjdpunkter.

... att vi bliraldrig mer än sex man ombord och då får alla plats i egen hytt eller för par dubbelhytt, vi får bra med plats för både kropp och själ.

... att vi kommer att göra allt vi kan för att ni ska få upplevelser och minnen som ni har med på resten av livets resa.

... att noga läsa igenom allt på vår hemsida om "Alaska" och fram för allt "Mönstra på" och "Att vara besättning ombord".

Varmt välkommen ombord Ariel IV sommaren 2012 hälsar Eric och Birgitta



Tidsplan 2011 - Alaska

Höjdpunkterna sommaren 2011 kommer att blir Kenai Fjords vid Seward; Prince William Sound's alla öar, ankringsplatser och glaciärer; Icy Bay och den isolerade indianbyn Yakutat. Sedan kommer ”The Panhandle” med Glacier Bay och inre leden upp till Skagway samt sen ner till Juneau. Vi kan nästan lova att ni kommer att få se björnar (grizzly-, brun- och svartbjörn), örnar, knölvalar, späckhuggare och sannolikt en hel del andra djur och fåglar.


Period 1

Vecka 28 och 29; påmönstring i Seward söndagen den 10 juli (från Anchorage till Seward går ett spektakulärt Glaciärtåg). Avsegling måndagen den 11 juli ut till Kenai fjords med glaciärer och grizzlybjörnar. Därefter över till Prince Williams Sund där vi seglar runt i vild natur bland öar och ankringsplatser i 5-6 dagar innan vi börjar segla söderut. Längs Alaskas kust kommer vi att göra två längre seglingar med en nattsegling. Vi kommer att stoppa på platser som inte kan nås på annat sätt än med båt - Icy Bay, Lituya Bay och Yakutat. Yakutat ligger vid Amerikas näst högsta berg Mount St.Elias, 5 500 möh. Därefter seglar vi in i ”The Panhandle” och styr mot Juneau. Om tid finns gör vi kanske in liten dagstur in i Glaciär Bay. Avmönstring sker söndagen den 24 juli i den lilla staden Juneau, knutpunkten i Panhandle och med flygplats. Där finns daglig förbindelse med både Anchorage och Seattle.


Period 2

Vecka 31 och 32; påmönstring i Juneau söndagen den 1 augusti. Första veckan går vi längst upp i Lynn fjorden upp till Skagway där alla startade sin långa vandring till Klondike under guldruschens dagar. En spektakulär fjord med massa fjäll, glaciärer och ankringar. Därefter seglar vi ner till ”The Panhandles” huvudattraktion Glacier Bay. Ett helt innanhav fullt med vikar, fjordar och som namnet antyder glaciärer. Vilt och förhoppningsvis gott om plats trots att detta är ett populärt område för alla seglare och turister. Avmönstring sker åter i Juneau söndagen den 14 augusti.


Tänk på;

...att kanske passa på och se lite mer av det fantastiska Alaska när ni väl är där helt på andra sidan jordklotet. Det finns massor att se och göra, varför inte besöka en av amerikas vackraste nationalparker Denali Park, nås enkelt med tåg från Anchorage. Vandra eller paddla, bara att ha med sig rätt utrustning för naturen är där!

...att planera flyg i god tid och med lite marginal fram för allt vid hemresan.

...att detta är en preliminärplanering och efterhand dyker det sannolikt upp fler spännande platser vi vill besöka upp, ideer tages tacksamt emot.

...att vi någonstans på vägen hoppas möta två andra svenska segelbåtar och gamla goda vänner. Långfärdsseglarmöten är alltid höjdpunkter.

...att vi blir aldrig mer än sex man ombord och då får alla plats i egen dubbelhytt, och vi får bra med plats, för både kropp och själ.

...att vi kommer att på alla sätt försöka se till att ni får med er upplevelser och minnen som ni har med er resten av livets resa.



Startsidan > Alaska, Kanada, USA och Mexico > Tidsplan
 

arielfyra@hotmail.com